Miliardář Buffett zvýšil svůj podíl v Occidentalu. Párty v bytech Airbnb definitivně končí

Investor Warren Buffett navýšil svůj akciový podíl v americké energetické společnosti Occidental Petroleum.

Investor Warren Buffett navýšil svůj akciový podíl v americké energetické společnosti Occidental Petroleum. Zdroj: e15.cz

Dobré ráno!

Je 180. den roku, svátek má Petr a Pavel. Před patnácti lety uvedla společnost Apple na americký trh svůj první mobilní telefon zvaný iPhone.   

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ EU schválila omezení prodeje aut na klasická paliva od roku 2035

Státy Evropské unie ve středu ráno schválily sadu klíčových návrhů, které mají přispět ke splnění klimatických cílů sedmadvacítky. Unijní ministři životního prostředí například podpořili reformu trhu s emisními povolenkami či normu, která prakticky znemožňuje prodej nových automobilů se spalovacími motory po roce 2035. Měl by být také vytvořen speciální fond, jenž bude lidem kompenzovat zpoplatnění emisí z vytápění budov či dopravy.    

✅ V Británii se opět šíří covid, návrat opatření se nechystá

Ve Spojeném království prudce přibývá počet osob s pozitivním testem na covid-19, odhalila nejčerstvější data. Jen mezi 13. a 18. červnem se nakazilo koronavirem 1,7 milionu Britů, tedy zhruba každý pětatřicátý obyvatel země. Obnovení vládních restrikcí proti šíření nemoci se však minimálně v letních měsících nečeká, uvedly tamní zdravotnické úřady. 

✅ Maďaři znovu zpřísnili měnovou politiku

Maďarská centrální banka překvapila finanční trhy, když v úterý razantně zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,85 procentního bodu na 7,75 procenta. Maďarsko tak má nyní vůbec nejvyšší základní sazbu v Evropské unii. Většina analytiků odhadovala, že Budapešť utáhne měnovou politiku pouze o půl procentního bodu. Centrální banka se nadále snaží tímto krokem bojovat s vysokou inflací a poklesem hodnoty maďarského forintu.

✅ Buffett přikoupil akcie Occidental Petroleum

Známý americký investor Warren Buffett nadále sází na energetickou společnost Occidental Petroleum. Buffettova Berkshire Hathaway zvýšila svůj vlastnický podíl v této firmě o 794 389 akcií na téměř 16,4 procenta a je tak nadále největším akcionářem Occidentalu. Berkshire za cenné papíry zaplatila kolem 44 milionů dolarů, tedy přes miliardu korun. Akcie Occidentalu za poslední půlrok posílily o více než 110 procent.  

✅ Konec soukromých večírků v Airbnb

Online zprostředkovatel ubytování Airbnb svým zákazníkům trvale zakáže pořádat oslavy a společenské akce v ubytovacích zařízeních, pronajatých přes tuto platformu. Společnost zákaz zavedla již v srpnu roku 2020, aby zamezila šíření koronaviru. Nařízení se však podle Airbnb ukázalo jako velmi populární, a proto zůstane v platnosti permanentně. Dramaticky se snížil především počet stížností na ubytované hosty.  

Stane se dnes

  • V ukrajinském Lvově se setkají ministři kultury států střední a východní Evropy včetně Česka. Budou řešit dopady ruské invaze na ukrajinské kulturní památky. 
  • Evropská komise zveřejní index ekonomické nálady v zemích EU za červen. 
  • V Madridu pokračuje summit Severoatlantické aliance (NATO). Kromě války na Ukrajině budou političtí lídři dnes řešit také vztahy NATO s Čínou. 
  • Ve Francii padne verdikt v procesu s obžalovanými za teroristické útoky v Paříži z roku 2015, při kterých zemřelo 130 osob.
  • Berlín vydá předběžnou zprávu o vývoji německé inflace za červen. 
  • Své hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí oznámí švédský prodejce oděvů Hennes & Mauritz (H&M).