Milion amerických domácností je bez proudu, Sinopec je znovu ziskový

Hurikán Ida v USA

Hurikán Ida v USA Zdroj: ČTK/AP, E15

Hurikán Ida zasáhl americkou Louisianu (29. 8. 2021)
Hurikán Ida zasáhl Louisianu (29.8.2021)
Řádění hurikánu Ida v Louisianě (29.8.2021)
Řádění hurikánu Ida v Louisianě (29.8.2021)
Sinopec
7
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Hurikán zeslábl, USA však hrozí záplavy

Na Spojené státy v neděli udeřil hurikán Ida, který postupně zeslábl ze čtvrtého na nejnižší stupeň. Když dorazil na pevninu, provázel ho vítr o síle 240 kilometrů v hodině, což způsobilo značné výpadky elektrického proudu. Ve tmě zůstalo přes milion domácností v Mississippi a v Louisianě včetně celého New Orleansu. Nákladní přístav ve městě byl uzavřen.

Podle prezidenta Joea Bidena může trvat i celé týdny, než se všude podaří dodávky obnovit. Hurikán způsobil i škody například na nemocnicích a poničil vodovodní potrubí. Šéf Bílého domu už uvolnil prostředky pro pomoc zasaženým místům. Panují také obavy z následných záplav, jelikož bouři provázejí silné deště. „Čekají nás historické povodně. Srážky – to bude další příběh,“ varoval podle Bloombergu meteorolog z Energy Weather Group Jim Rouiller.

SPD měsíc před volbami zvyšuje náskok

Kandidáti na německý kancléřský post se v neděli večer střetli v debatě v době, kdy necelý měsíc před volbami rostou preference sociálních demokratů. Jejich hlavní uchazeč a ministr financí Olaf Scholz čelil kritice v souvislosti s financováním armády a s děním v Afghánistánu. Hasit situaci musel i za svého stranického kolegu a šéfa německé diplomacie Heika Maase. Dalšími silnými tématy diskuze byly koronavirus, daně a boj se změnami klimatu.

Těsně před debatou zveřejněné šetření společnosti INSA pro Bild am Sonntag ukázalo, že SPD by volilo 24 procent Němců, unii CDU/CSU 21 procent tázaných a Zelené 17 procent. Lídr CDU Armin Laschet je tak pod vzrůstajícím tlakem. V zemi se rovněž hovoří o předpokládané podobě budoucí koalice včetně spekulací o účasti postkomunistické Levice ve vládě.

Paříž omezuje rychlost

V hlavním městě Francie ode dneška platí třicetikilometrová rychlost v hodině. Paříž ke snížení maximální rychlosti o dvacet kilometrů přistoupila ve snaze zajistit větší bezpečnost a klid v ulicích. Omezení platí pro téměř celé území metropole, na některých hlavních tepnách však zůstává sedmdesátka. Dosud mu podléhalo zhruba šedesát procent Paříže.

Z trhů a burz 

Asijský petrochemický gigant v zisku

Čínská petrochemická společnost China Petroleum & Chemical, tedy Sinopec, se vrátila do černých čísel. Díky zotavení po koronaviru a poptávce po svých produktech vytvořil největší asijský zpracovatel ropy v prvním pololetí čistý zisk 39,15 miliardy jüanů ( zhruba 131 miliard korun). Před rokem přitom zaznamenal ztrátu téměř 22 miliard.

Paulson označil kryptoměny za bublinu

Americký miliardář John Paulson, který se proslavil během finanční krize, kdy spekuloval proti hypotékám podřadné kvality, označil kryptoměny za bublinu, jež se nakonec ukáže jako bezcenná. „Nemohu nikomu doporučit, aby do kryptoměn investoval,“ řekl v pořadu televize Bloomberg. Paulson je znepokojen růstem inflace, za bezpečný přístav pro investice však považuje zlato.

Austrálie zvažuje regulace technologických gigantů

Austrálie zvažuje novou legislativu, která by zpřísnila pravidla pro služby digitálních plateb poskytovaných společnosti jako Apple nebo Google. „Pokud nebudeme současný rámec reformovat, bude to Silicon Valley, kdo určí budoucnost našeho platebního systému, kritické části naší hospodářské infrastruktury,“ řekl podle CNBC australský ministr financí Josh Frydenberg.

Tweet dne

Třináct příslušníků sil, které jsme ztratili, bylo hrdiny, co přinesli nejvyšší oběť ve službách našich nejcennějších amerických ideálů a za záchranu životů ostatních. Náš posvátný závazek vůči rodinám těchto hrdinů potrvá věčně.

Americký prezident Joe Biden v neděli na letecké základně Dover v americkém státě Delaware vzdal hold vojákům, kteří zahynuli při čtvrtečním sebevražedném útoku v Kábulu. S manželkou Jill se také sešel s příbuznými obětí.

Stane se dnes

  • Americký prezident Joe Biden přijme v Bílém domě svého ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského.
  • Předseda Senátu Miloš Vystrčil v doprovodu českých podnikatelů navštíví Polsko.
  • KLDR patrně obnovila činnost v jaderném zařízení v Jongbjonu, zjistila MAAE (Mezinárodní agentura pro atomovou energii) podle satelitního sledování. Do USA přijel jaderný vyjednávač Jižní Koreje.
  • Ruská státní plynárenská společnost Gazprom zveřejní výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí.