Ministr financí Mnuchin věří, že Spojeným státům vydrží ekonomický růst několik let

Ministr financí Steven Mnuchin

Ministr financí Steven Mnuchin Zdroj: reuters

Americký ministr financí Steven Mnuchin předpokládá, že tempo růstu ekonomiky Spojených států bude po několik let dosahovat minimálně tří procent. Mnuchin to uvedl v rozhovoru s televizí Fox News.

Páteční zpráva amerického ministerstva obchodu ukázala, že růst největší ekonomiky světa ve druhém čtvrtletí zrychlil na 4,1 procenta z 2,2 procenta v prvním kvartálu. Dosáhl tak nejprudšího tempa za téměř čtyři roky.

"Domnívám se, že se rozhodně nacházíme v období čtyř až pěti let udržitelného růstu v rozsahu nejméně tří procent," uvedl Mnuchin. Upozornil, že dosažení minimálně tříprocentního růstu bylo od počátku cílem administrativy prezidenta Donalda Trumpa.

Mnozí ekonomové však Mnuchinův optimismus nesdílejí. Mark Zandi ze společnosti Moody's Analytics například předpokládá, že růst americké ekonomiky bude po letošním zrychlení na tři procenta zpomalovat. Napřesrok podle něj bude růst činit 2,6 procenta a v roce 2020 dokonce pouze 0,9 procenta.

Trump v pátek v reakci na údaje za druhé čtvrtletí uvedl, že příznivý vývoj ekonomiky potvrzuje správnost jeho politiky. Poukázal na svou daňovou reformu, omezování regulace a kroky v oblasti mezinárodního obchodu. Prohlásil rovněž, že celý svět hledí na ekonomiku USA se závistí.