Ministři zahraničí se shodli na potřebě brzkých voleb v Donbasu

Ukrajinská armáda na Donbasu

Ukrajinská armáda na Donbasu Zdroj: CTK

Místní volby v povstaleckých oblastech na východní Ukrajině by se měly konat do poloviny roku. Shodli se na tom ministři zahraničí zemí takzvané normandské čtyřky při čtvrtečním večerním jednání v Paříži. Podle šéfa ukrajinské diplomacie Pavla Klimkina však na schůzce k žádnému zásadnímu průlomu nedošlo, uvedla agentura Reuters.

„Zdůraznili jsme důležitost přijetí volebního zákona, který by umožnil konání místních voleb před koncem první poloviny roku 2016,“ řekl podle agentury AFP francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault po setkání se svými protějšky z Německa, Ukrajiny a Ruska.

Ministři jednali o ukončení násilností v Donbasu a zejména o zmíněných volbách, které mají potvrdit nový status separatistických regionů. Současné slabé ukrajinské vládě se však nedaří prosadit zákon o volbách, který byl dohodnut v rámci loňských mírových dohod z Minsku a vyvolává obavy ukrajinských nacionalistických stran z oslabení ukrajinské svrchovanosti.

Ukrajinský ministr Klimkin po večerním rokování konstatoval, že k žádnému výraznému posunu nevedlo a je třeba učinit ještě velké pokroky v otázkách bezpečnosti a uplatňování příměří před tím, než bude volební zákon přijat.

Steinmeier: Spokojení být nemůžeme

Zklamání vyjádřil německý ministr Frank-Walter Steinmeier. „Upřímně řečeno, spokojeni být nemůžeme, a to se situací v Donbasu ani s výsledky dnešního večera,“ prohlásil po téměř pětihodinové schůzce ministrů. Steinmeier konstatoval, že není spokojen s vyjednávací taktikou Kyjeva ani Moskvy.

Ukrajina podle agentury Unian trvá na tom, aby volbám na východě země předcházelo zastavení všech bojů. Ruský ministr Sergej Lavrov podle Klimkina není schopen pochopit, že Ukrajina požaduje „komplexní zajištění bezpečnosti“. Je to hlavně garance přístupu evropských pozorovatelů do všech oblastí Donbasu a zejména na rusko-ukrajinskou hranici. „Bez zajištění bezpečnosti není možný pokrok v otázce voleb,“ řekl Klimkin.

Podle Lavrova ministři vyzvali ukrajinskou misi Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), aby do 30. dubna vypracovala mechanismus, s jehož pomocí by bylo možné zabránit dalším případům porušování příměří. Ke stejnému datu by se měla uskutečnit výměna zajatců.