Mistrovství světa v ragby: Občerstvení na stadionech nestíhá, fanoušci si mohou nosit vlastní

Mistrovství světa v rugby v Japonsku.

Mistrovství světa v rugby v Japonsku. Zdroj: profimedia.cz

Hvězda ragby Gareth Thomas v akci.
Mistrovství světa v rugby v Japonsku.
Mistrovství světa v rugby v Japonsku.
Mistrovství světa v rugby v Japonsku.
Mistrovství světa v rugby v Japonsku.
13
Fotogalerie

Pouhé čtyři dny od zahájení očekávané sportovní akce stačily k tomu, aby organizátoři v Japonsku povolili fanouškům, aby si na stadiony nosili „přiměřené“ množství vlastního občerstvení. Informoval o tom server theguardian.com

Po stížnostech návštěvníků ohledně dlouhých front u stánků s pitím a jídlem organizátoři připustili selhání v této oblasti. „Otevírací víkend nám ukázal, že úroveň služeb pro fanoušky bohužel neodpovídá úrovni ragbyového mistrovství světa,“ připustili organizátoři ve svém prohlášení. 

Dodali, že i přes povolení nosit si vlastní zásoby na stadion, probíhají intenzivní opatření k tomu, aby se situace na stáncích s občerstvením zlepšila. „Poskytování alkoholických i nealkoholických nápojů bylo na stáncích posíleno a mělo by již splňovat všechna kritéria,“ doplnili organizátoři. 

Podle odhadů by na každém zápase mělo být zkonzumování až sto tisíc 350ml sklenic piva. Japonský pivovar Kirin, který má licenci na výrobu piva Heineken v Japonsku uvedl, že v září již vyrobil trojnásobek toho, co ve stejném měsíci v loňském roce. 

Už před startem šampionátu panovaly obavy, zda služby pro fanoušky budou stačit. Ke sledování zápasů občerstvení včetně piva patří. Ragby je navíc sport, kterému se nejintenzivněji věnují a se svými národními týmy po světě také nejčastěji cestují silné "pivní" národy. S pivní kulturou a vysokou spotřebou piva. Fanoušků reprezentací Anglie, Irska nebo Austrálie jsou teď v zemi vycházejícího Slunce statisíce. 

Agentura Bloomberg spočítala, že Irové, Angličani a Australané pijí v průměru čtyřikrát víc piva a alkoholu než Japonci. Pivní špička v Japonsku se netýká jen stadionů samotných, ale i restaurací v zemi. Provozovatelé hospod dokonce dostávali od organizátorů turnaje školení o tom, co mohou v dalších dnech čekat. Měli dostat například doporučení, že v případě jakýchkoliv problémů než budou volat policii, tak mají zkoušet domluvu po dobrém.

Mistrovství světa v ragby začalo v Japonsku 20. září a potrvá až do 2. listopadu. Koná se po čtyřech letech, kdy tuto událost hostila Anglie.

Pro Japonsko je každopádně akce silným ekonomickým impulzem. Očekává se, že mistrovství světa pošle do ekonomiky miliardu dolarů. Pro zemi je to navíc dobrá průprava před olympijskými hrami, které se tam budou konat příští rok.