Může být váš pes hipster? Ano, může

Pes v boudě

Pes v boudě Zdroj: archiv

Zatímco v Česku se spousta konzervativnějších lidí včetně prezidenta Zemana ošklíbá nad mladými vegany či „biomanželkami,“ na Západě jdou trendy dávno mnohem dál. Být raw, eco a organic je mainstream. Hipsterský styl už postihl i mazlíčky. Inovátoři si tento mnohamiliardový trh přece nemohou nechat ujít.

A že nápadů, jak z domácí kočky či psa udělat vyznavače bio stylu, je dost. Organické krmivo se dá, samozřejmě za pěkné peníze, sehnat i v Česku. V zahraničí mohou mazlíčci jíst z recyklovatelných misek, bydlet v recyklovatelných domech a mít tu nejlepší stravu i kosmetiku.

Výrobce hipsterských drogistických produktů, firma Molly Muriel, vyvinula veganská mýdla a šampony pro psy z přírodních a organických materiálů. Firma Wiliams-Sonoma pro psy vyrábí speciální psí boudy z recyklovaného dřeva, které „udrží psa v bezpečí, aniž by škodila životnímu prostředí.“ Inu, normální dřevěná psí bouda, ale za pět set dolarů.

Bydlíte v bytě? Jakého psa si pořídit >>>

To ještě pořád není nic proti mnichovské BeuteFuchs, řeznictví pouze pro psy a kočky. Řezníci ve městě provozují i rozvážku jídel, a to za cenu od dvou tisíc korun do šesti tisíc korun měsíčně. Majitel ale ušetří za veterináře, vzkázali majitelé.

Mezi designéry nábytku je, zdá se, hodně milovníků koček. Minimálně to tak vypadá podle množství nápadů inspirovaných těmito šelmami, které se v interiérovém designu objevují. Firma Rosewood prodává za pouhých patnáct dolarů závěsnou tubu na radiátor, v níž se kočka může vyhřívat. Na trhu je přehršel eco- pelíšků, dokonce přepravky z recyklovaného papíru.

Na Kickstarteru vybírá peníze firma Eco Cat Furniture, jejíž kočičí nábytek je zcela beze škodlivých látek. Tchajwanská firma Thinking Design propojuje zájmy milovníků knih i koček dohromady. Její knihovny totiž zároveň slouží jako hrací prostor pro kočky.

Některé mazlíčkovské inovace ale opravdu mohou mít smysl. Profesor Bao Haimo a jeho žáci vymysleli speciální odpadkový koš, kde se odpadky třídí tak, aby dole zůstaly ty „jedlé“. Tvůrci mají za to, že zlepšovák by mohl zachraňovat životy toulavých zvířat, které jinak umírají hlady či na podvýživu.