Mladić byl vykázán ze soudní síně, chce jiného advokáta

Ratko Mladić si opět odmítal sundat čepici.

Ratko Mladić si opět odmítal sundat čepici.

Bosenskosrbský generál Ratko Mladić, který je obžalován z válečných zločinů, odmítl i při dnešním druhém stání u Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY) odpovědět na otázku, zda se cítí vinen či nevinen. Po krátké vzrušené výměně názorů mezi soudem a obžalovaným byl Mladić vykázán ze soudní síně a tribunál formálně prohlásil, že Mladić se tedy v souladu s právní praxí považuje za nevinného.

To podle odborníků otevírá cestu k zahájení procesu. Mladić odmítl soudem stanoveného právního zástupce. Důrazně žádal soud, aby ho mohli zastupovat dva jím vybraní advokáti. Chtěl také měsíc na to, aby s nimi konzultoval obsah obžaloby. Do té doby se k ní nemíní vyjádřit. Poté, co opakovaně skákal do řeči soudci Alphonsu Oriemu, byl Mladić vyveden ze soudní síně. „Chcete mi vnutit obhájce. Co jste to za soud?“ vykřikoval Mladić, když ho stráž odváděla ze sálu. Jednání bylo po krátkém přerušení obnoveno bez přítomnosti Mladiče. Zazněly body obžaloby a konstatování soudce, že Mladić se cítí nevinen.

Soud dále na základě lékařské zprávy zamítl Mladičův požadavek, že vzhledem ke svému věku a špatnému zdraví nemůže docházet k soudu. Ujistil ale, že devětašedesátiletý obžalovaný bude mít brzy advokáty, které si vybere, ale že to neřeší soud, ale administrativa ICTY.

Obžalovaný požaduje, aby ho u haagského soudu zastupoval jeho dlouholetý srbský právní zástupce Miloš Šaljić a jistý ruský advokát. Dosud ho zastupoval bělehradský advokát Aleksandar Aleksić, kterého mu určil tribunál. Aleksić dnes soudu oznámil, že Mladić s ním odmítá jednat.

Mladić při přelíčení také požadoval, aby si mohl dát na hlavu čepici, což soud zamítl. „Je mi zima na hlavu. Ať se mi dovolí opět si nasadit čepici. Když mi je zima, polovina mého těla nefunguje,“ tvrdil obžalovaný. Soudu ale odmítl předložit své lékařské záznamy, takže ten nemá podklady, na základě by jeho zdravotní způsobilost posoudil.

Lítost nevyjádřil

Někdejší velitel bosenských Srbů se měl při dnešním přelíčení vyjádřit k 11 bodům obžaloby, která mu klade za vinu zločiny genocidy, válečné zločiny a zločiny proti lidskosti v letech 1992 až 1995 v Bosně. Při úvodním červnovém stání Mladić očekávané oficiální prohlášení neučinil s odůvodněním, že potřebuje více času na prostudování spisu.

Mladić byl předtím léta na útěku, koncem května byl dopaden v Srbsku. Termín zahájení a dobu očekávaného procesu, ve kterém mu hrozí trest doživotního žaláře, si místní pozorovatelé netroufají odhadnout. Předpokládají, že Mladić se bude z počátku stejně jako dosud snažit vytvářet nejrůznější překážky, ale nakonec se rozhodne k aktivní obhajobě před soudem.

Chování obviněného u soudu jeho oběti nepřekvapilo. „Ukázal, jaký je… Nevyjádřil žádnou lítost a nechce spravedlnost pro oběti,“ citovala agentura AP jednoho z přeživších po masakru asi 8000 muslimů ve Srebrenici, který přijel do Nizozemska na dnešní soudní stání.