MMF chce celoevropský systém pojištění vkladů

ilustrační foto

ilustrační foto

Mezinárodní měnový fond (MMF) vyzval k vytvoření celoevropského systému pojištění vkladů a k větší koordinaci při regulaci bankovního sektoru v Evropě, která by zabránila, aby rozpory v předpisech jednotlivých zemí prohlubovaly dluhovou krizi.

„Doposud přijaté a zvažované kroky nejdou dost daleko. Mírné reformy nejsou v současném prostředí dostatečné,“ uvedl náměstek ředitele evropského odboru MMF Ajai Chopra během návštěvy v Irsku. „Krize vyžaduje přesvědčit skeptické trhy, že Evropa dokáže dělat nebojácná a jednotná rozhodnutí,“ dodal.

Ministři financí členských zemí skupiny G20 o víkendu důrazně vyzvali státy eurozóny, aby vypracovaly přesvědčivý plán řešení své dluhové krize a odvrátily hrozbu globální recese. Zavázali se zároveň, že učiní vše pro to, aby měl MMF dostatek zdrojů ke stabilizaci světového hospodářství.

Chopra je v Irsku kvůli kontrole plnění podmínek záchranného úvěru, na kterém se země loni dohodla s EU a MMF. Výsledek kontroly bude zveřejněn příští týden. Chopra upozornil, že irská vláda sice dostala pod kontrolu problémy v bankovním sektoru, ale domácí ekonomika zůstává slabá. „Nezaměstnanost je stále velmi vysoká,“ řekl. „Dokud nezaměstnanost nezačne klesat, neměli bychom začít otevírat šampaňské,“ dodal.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.