MMF: Globální finanční systém je nejzranitelnější od roku 2008

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: mf strategie

Globální finanční systém je teď nejzranitelnější od roku 2008, kdy vrcholila finanční krize. Ve své pololetní zprávě o globální finanční stabilitě to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond. Za problematické oblasti fond nyní považuje hlavně Spojené státy a Evropu, kde se finanční rizika ještě zvyšují. Fond ostře kritizuje hlavně evropské politiky.

„Rizika jsou teď vyšší, zároveň ale dochází čas, kdy je možné se vypořádat s problémy, které ohrožují globální finanční systém i současné hospodářské oživení,“ píše se ve zprávě. Od MMF je to už druhé varování za poslední dva dny; v úterý fond snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok.

Situace se podle měnového fondu zhoršila v posledních měsících, kdy banky a finanční trhy čelí větším problémům. Bankovní systém ohrožuje přetrvávající dluhová krize v Evropě, a to do takové míry, že banky mohou citelně omezit úvěrování a začít hromadit hotovost. Výhled růstu ekonomiky by se tak ještě zhoršil.

Varovný signál měnový fond vidí i v jednání mezi americkými politiky. Podle MMF narůstají obavy, zda budou američtí zákonodárci schopni dojít k politickému konsenzu, který je předpokladem k tomu, aby Spojené státy zastavily prohlubování rozpočtových deficitů.

Evropští lídři pak musejí podle fondu urychleně realizovat dohodu, kterou uzavřeli na červencovém summitu v Bruselu. Na něm padlo rozhodnutí, že eurozóna posílí pravomoci svého záchranného fondu EFSF a poskytne další pomoc Řecku.

MMF stupňuje tlak hlavně na Evropu, aby vyřešila svou dluhovou krizi. Ta je podle fondu pro globální ekonomiku největší hrozbou. Situaci v Evropě podle MMF zatím nelze řešit hlavně kvůli politickým hádkám mezi evropskými lídry. Hlavní ekonom MMF Olivier Blanchard už při úterní prezentaci nového výhledu světové ekonomiky řekl, že Evropa se musí sebrat. Tvrdě kritizoval právě evropské politiky, kteří jsou podle něj stále o krok pozadu za tím, co se právě děje.

Spojeným státům a Japonsku měnový fond radí, aby začaly zavádět kroky k výraznému snížení veřejných deficitů. Právě rostoucí deficit byl hlavním důvodem, kvůli němuž mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's na začátku srpna poprvé od 40. let minulého století připravila Spojené státy o nejvyšší možný rating.

Mezinárodní měnový fond a Světové banka na konci tohoto týdne pořádají ve Washingtonu pravidelné zasedání, které se koná dvakrát za rok. Jednání se účastní převážně ministři financí a guvernéři centrálních bank většiny zemí světa.