MMF snížil odhad růstu irské ekonomiky

Irsko

Irsko Zdroj: ctk

Mezinárodní měnový fond snížil odhad růstu irské ekonomiky na letošní i příští rok a vyzval vládu v Dublinu, aby urychlila prodej státního majetku. Za zhoršením výhledu je částečně vývoj v zahraničí, především horší vyhlídky americké a britské ekonomiky, a také horší vývoj v eurozóně. Fond v hodnotící zprávě zároveň uvedl, aby lídři eurozóny zvážili další změny fungování přechodného záchranného fondu.

MMF nyní odhaduje, že irská ekonomika letos vykáže růst pouze o 0,4 procenta, zatímco ve zprávě z letošního května počítala s růstem o 0,6 procenta. Podobně odhad růstu na příští rok měnový fond snížil na 1,5 z dosavadního odhadu 1,9 procenta.

Vláda v Dublinu už přiznala, že ekonomika se nevyvíjí tak, jak si původně představovala. Současná vládní prognóza předpokládá, že irská ekonomika příští rok vykáže růst o 2,5 procenta. Vláda už ale upozornila, že bude muset odhad růstu hrubého domácího produktu snížit, aby odpovídal reálnému vývoji.

Ministr financí Michael Noonan tento týden varoval, že vláda možná bude muset ušetřit až čtyři miliardy eur namísto původně předpokládaných 3,6 miliardy, aby kompenzovala slabší výhled. Měnový fond Dublin vyzval, aby si prodejem státního majetku zajistil pět miliard eur, nikoli jen dvě miliardy, jak počítá současný plán.