MMF: Španělsko by nemělo šetřit tolik

Španělsko, euro

Španělsko, euro Zdroj: profimedia.cz

Španělsko by nemělo snižovat své rozpočtové deficity příliš rychle, protože jeho ekonomika je nyní extrémně slabá. Madridu to doporučil Mezinárodní měnový fond (MMF) na závěr své každoroční mise. Ta hodnotila stav ekonomiky a veřejných financí země, která je nyní v epicentru dluhové krize eurozóny.

Mise fondu ocenila pokroky Španělska v ozdravování rozpočtu a konstatovala, že střednědobé rozpočtové cíle jsou zhruba v pořádku. Doporučila ale naplánovat na pozdější dobu další konsolidační kroky.

Španělská ekonomika je podle MMF „v bezprecedentní dvojité recesi“. Zpráva fondu tak uvádí, že v období extrémní slabosti by byl vhodnější mírnější postup ve snižování deficitu.

Madrid udělal podle MFF i pokroky v rekapitalizaci bank. Zpráva doporučila vládě, aby co nejvíce využila 100 miliard eur (2,5 bilionu korun), které jí o víkendu nabídla eurozóna k rekapitalizaci bank oslabených pádem domácího realitního trhu.

Španělsko podle fondu letošní cíl snížit rozpočtový deficit na 5,3 procenta hrubého domácího produktu nesplní. Loni deficit činil 8,9 procenta HDP.

Španělsko je nyní vedle Řecka nejslabším článkem eurozóny. Kvůli obavám z vysokých nákladů na pomoc bankám a španělským autonomním oblastem v situaci ekonomického propadu se tento týden vyšplhaly výnosy desetiletých španělských vládních dluhopisů na kritickou hranici sedmi procent.