Mnichovská konference: Evropu dělí od USA propastné názorové rozdíly na Írán, NATO i obchodní vztahy

Zásadní názorové rozdíly mezi Spojenými státy a Německem, potažmo celou Evropskou unii, na otázky jako je přístup k Íránu, fungování Severoatlantické aliance nebo vzájemné obchodní vztahy se ukázaly na mnichovské bezpečnostní konferenci. Americký viceprezident Mike Pence dal totiž ve svém projevu v těchto oblastech najevo zcela jiné priority než německá kancléřka Angela Merkelová.

Snad nikde to nebylo patrnější, než v případě mezinárodní dohody o íránském jaderném programu. Zatímco Pence prohlásil, že přišel čas, aby evropští spojenci USA tuto dohodu vypověděli a přestali podkopávat americké sankce vůči Íránu, Merkelová se ptala, k čemu by v bezpečnostní oblasti vypovězení dohody, kterou se Evropa snaží zachránit, vedlo.

Odlišnosti v přístupu se dostaly na povrh také v otázkách spojených s vedením NATO. Pence hovořil o vůdčí roli Spojených států a kvalitách prezidenta Donalda Trumpa, zatímco Merkelová se vyslovila pro multilateralismus a společné rozhodování v klíčových otázkách. Americký viceprezident sice pochválil některé země NATO za zvyšování obranných rozpočtů v posledních letech, dalším ale připomněl, že v tomto ohledu musí dělat více. Šéfka německé vlády zase poznamenala, že zvyšování rozpočtu na obranu není jediné, co přispívá k bezpečnosti. Podobnou roli podle ní hraje i rozvojová pomoc.

Ke vzájemném obchodu se sice Pence nevyjádřil, Merkelová ale pobouřeně reagovala na možnost, že by Spojené státy označily v Evropě vyráběná auta za bezpečnostní riziko, aby na ně mohly uvalit vysoká cla. Tato možnost ji "děsí".

Americký viceprezident, který varoval spojence před nákupem zbraní na Východě, se s německou kancléřkou zásadně neshodl ani v pohledu na plynovod Nord Stream 2. Ocenil evropské země, které se tvrdě staví proti tomuto projektu, jenž podle něj příliš zvýší závislost na Rusku. Naopak Merkelová plynovod, který spojí Rusko přímo s Německem po dně Baltského moře, obhajovala. V evropském zájmu podle ní není přerušit s Ruskem veškeré vztahy a učinit ho závislé jen na Číně.

Podobný názor jako Spojené státy dnes Merkelová naopak vyjádřila na vypovězení smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu (INF), které je podle ní kvůli porušování dohody ze strany Ruska pochopitelné, i když ho považuje za špatnou zprávu pro Evropu.

Mnichovské bezpečnostní konference se účastni kolem 35 hlav států a šéfů vlád a na 80 ministrů zahraničí a obrany. Česko zastupuje šéf diplomacie Tomáš Petříček.