Moderna chce dodávat vakcíny proti covidu do Číny. Švédské volby vyhrála pravice

Americká Moderna chce dodávat svou očkovací látku do Číny. Už o tom jednala s tamní vládou.

Americká Moderna chce dodávat svou očkovací látku do Číny. Už o tom jednala s tamní vládou. Zdroj: e15.cz

Šéf Moderny Stéphane Bancel
Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová chce umožnit Ukrajině přístup na jednotný evropský trh. Bude o tom dnes jednat v Kyjevě s prezidentem Zelenským.
Švédská sociálnědemokratická premiérka Magdalena Anderssonová ve čtvrtek rezignuje. Volby těsně vyhrál blok čtyř pravicových stran.
Ve Spojených státech vzniknou tisíce nových dobíjecích stanic pro elektromobily. Vláda na ně vyčlenila 900 milionů dolarů. Foto je ilustrační
5
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 258. den roku, svátek má Jolana, před 14 lety požádala americká banka Lehman Brothers o ochranu před věřiteli, čímž vytvořila rekordní bankrot v historii Spojených států. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

USA postaví tisíce elektronabíječek

Vláda amerického prezidenta Joe Bidena vyčlení 900 milionů dolarů, tedy přes 22 miliard korun na instalaci tisíců nabíječek pro elektrická vozidla ve 35 státech USA. Biden už dříve slíbil, že do roku 2030 v zemi vybuduje půl milionu dobíjecích stanic. Chce tak Američany motivovat k nákupu elektromobilů, místo aut se spalovacími motory. Nedostatek veřejných nabíječek je častým argumentem proti elektromobilitě, ve Spojených státech jich aktuálně funguje pouze 41 tisíc.     

Do švédské vlády míří krajní pravice

Ve švédských parlamentních volbách těsně zvítězil blok čtyř pravicových stran. Dosavadní sociálnědemokratická premiérka země Magdalena Anderssonová ve středu večer uznala porážku a oznámila, že dnes podá demisi. Výsledky voleb znamenají pro Švédsko velký obrat na domácí politické scéně. Do nové vládní koalice se totiž se vší pravděpodobností dostanou i krajně pravicoví Švédští demokraté, se kterými v minulosti všechny hlavní demokratické strany odmítaly spolupracovat.    

Leyenová chce umožnit Ukrajině přístup na jednotný trh

Šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová se ve středu zavázala, že bude pracovat na tom, aby Ukrajina získala co nejdříve přístup na jednotný evropský trh, což by mohlo výrazně pomoci její válkou zničené ekonomice. Leyenová o tom bude dnes jednat v Kyjevě s ukrajinským prezidentem Zelenským. Předsedkyně EK navštíví Ukrajinu již potřetí od začátku invaze. Zároveň potvrdila, že unie nemá v úmyslu rušit protiruské sankce.   

Modernou by se mohlo očkovat v Číně

Americká farmaceutická společnost Moderna chce dodávat vakcíny proti nemoci covid-19 do Číny, uvedl pro agenturu Reuters výkonný ředitel firmy Stéphane Bancel. Moderna o této možnosti jednala s čínskou vládou, žádné rozhodnutí však zatím nepadlo. Zatímco většina zemí již upouští od opatření proti šíření nákazy, velká část čínské populace je stále v lockdownu. Používání západních vakcín je v zemi zakázáno. Podle Bancela je zhruba 20procentní šance, že se v zimě objeví další problematická mutace koronaviru.  

Stane se dnes

  • Ruský prezident Vladimir Putin se poprvé od začátku války na Ukrajině osobně setká se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem v uzbeckém Samarkandu. 
  • Putin by měl na stejném summitu hovořit i s tureckým prezidentem Erdoğanem. Jedním z probíraných témat bude určitě dohoda o vývozu obilí z ukrajinských přístavů, kterou Kreml v poslední době kritizuje.   
  • Vyjde konečná zpráva o vývoji inflace v Polsku za srpen. Předběžná zpráva počítala s růstem inflace na 16,1 procenta.