Moody's: Odliv vkladů z řeckých bank nebezpečně zrychluje

Moody´s, rating

Moody´s, rating Zdroj: ctk

Odliv vkladů z řeckých bank se zrychluje a letos již bankovní systém země ztratil osm procent soukromých depozit. Upozornila na to v dnešní zprávě ratingová agentura Moody's. Dodala, že jakmile z bank odejde 35 procent vkladů, ocitnou se řecké finanční ústavy kvůli nedostatku hotovosti v těžkých problémech.

Podle agentury se odliv zrychlil zejména v květnu a červnu. Může za to zvýšené domácí politické napětí a nejistota ohledně ochoty evropských zemí pokračovat v pomoci předlužené zemi. To zvyšuje mezi obyvatelstvem strach z vyhlášení státního bankrotu s ničivými dopady na banky.

Podle údajů řecké centrální banky vkladatelé vybírali v prvním čtvrtletí z řeckých bank úspory tempem 1,5 až dvou miliard eur měsíčně. Loni stáhli z domácích bank zhruba 30 miliard eur, což představovalo přes 12 procent objemu úspor.

Moody's odhaduje, že asi polovinou se na stahování peněz z bank podílí efekt „spalování hotovosti“, který je důsledkem ekonomického propadu. Lidé vybírají úspory, aby si jimi kompenzovali snížené příjmy. Druhou polovinu stahují vkladatelé kvůli obavám z krachů bank a převádějí je do zahraničí, kupují za ně zlaté mince nebo je uschovávají v bezpečnostních schránkách bank, uvedla Moody's.

„Potenciál dalšího odlivu vkladů je pro banky velkým rizikem, protože náladu vkladatelů ovlivňuje nepříznivý politický vývoj a schopnost Řecka včas splácet své dlužní závazky,“ komentovala Moody's. Pro řecké banky to podle agentury představuje „klíčové negativum pro jejich kredit“.