Moscovici: Atény musí respektovat dosavadní řecké závazky

Pierre Moscovici

Pierre Moscovici Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: Parti socialiste via Flickr

Nová řecká vláda musí respektovat závazky, které na sebe nevzala její předchůdkyně v Aténách, ale celé Řecko. Prohlásil to eurokomisař pro finanční otázky, daně a cla Pierre Moscovici. Řecko bude muset nadále spolupracovat s trojkou mezinárodních věřitelů a dodržet uzavřené mezinárodní dohody, potvrdil německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Evropská komise zveřejnila předpověď, která počítá s letošním růstem Řecka o 2,5 procenta a příští rok o 3,6 procenta, podmínkou je ale podle Moscoviciho rozumná hospodářská politika. Moscovici zopakoval přesvědčení EU o potřebě udržet Řecko jako člena eurozóny.

Schäuble: Nabízíme 500 německých daňových expertů

Německý ministr Schäuble podotkl, že mezi Berlínem a Aténami panují rozpory v pohledu na hospodářskou politiku, kterou chce nová řecká vláda vést. Schäuble nicméně nabídl Řecku 500 německých daňových expertů, kteří by mohli pomoci Aténám zlepšit výběr daní a zjednodušit administrativu, která je s ním spojená.

Schäuble také zdůraznil, že Německo nechce vnucovat Řecku svou hospodářskou politiku. Podle něj je ale v zájmu celé Evropské unie, aby řecké hospodářství bylo stabilní, nasměrovalo se k růstu a vytvořilo naději pro mladé lidi, že najdou uplatnění. Podotkl také, že Atény došly v reformním úsilí dál, než se čekalo, a že nezaměstnanost v Řecku klesá.

Tsipras shání podporu napříč Evropou

Řecký premiér Alexis Tsipras a jeho ministr financí Janis Varufakis v těchto dnech objíždějí evropské metropole a snaží se vyjednat u zahraničních věřitelů příznivější podmínky splácení dluhu. Jednání se však protahují a věřitelům se návrhy Řecka ani příliš nezamlouvají. Tsipras navštívil Brusel ve středu a po rozhovorech dával najevo optimismus.

Řecký dluh se blíží 320 miliardám eur (asi 8,9 bilionu korun) a vysoko převyšuje objem řecké ekonomiky. Letos to je podle prognózy 170,2 procenta HDP, příští rok 159,2 procenta.

Prognóza komise připomíná, že Řecko se loni po šesti letech v recesi vrátilo k růstu, roste poptávka i export. „Nejistota ohledně směru další politiky ovlivňuje důvěru a může poškodit rychlost obnovy,“ uvedla komise.

Pavel Páral: Králův nový řecký chiton