Moskva hostí separatisty. Přijeli Katalánci, Irové i Havajci

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého

Rudé náměstí s Kremlem a chrámem Vasila Blaženého Zdroj: Anton Zelenov, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Celosvětový kongres separatistů pořádá ruská metropole. Do Moskvy se podle rádia Echo Moskvy sjely desítky politiků, které spojuje snaha o přepsání hranic v rámci práva na sebeurčení. Oficiálně akci organizuje ruské Antiglobalistické hnutí, které údajně financuje Kreml.

Zastoupeny jsou separatistické veličiny z moldavského Podněstří, gruzínských provincií Abcházie a Jižní Osetie, „lidových republik“ z ukrajinského Donbasu, ale údajně i stoupenci samostatnosti ze španělského Katalánska, britského Severního Irska či dokonce z amerických Havajských ostrovů.

Rusko podobnou akci pořádá už podruhé; poprvé se tu separatisté sešli loni v prosinci. Jejich požadavky se podle moskevského rozhlasu opírají o právo národů na sebeurčení. Hlavní organizátor akce Alexandr Ionov novinářům řekl, že výsledkem dnešního sněmování bude návrh příslušné rezoluce OSN.

Echo Moskvy ironicky poznamenává, že žádní separatisté z ruských regionů se na konferenci nedostavili. Nesmělé hlasy po posílení autonomie se v poslední době ozývaly z jihoruské Kubáně nebo ze západní Sibiře, jejich původci většinou skončili před soudem. V Rusku za separatismus hrozí pětileté vězení.

Hlavní nynější hvězdy světového separatismu z Doněcku a Luhansku ale na moskevském kongresu chybějí. Omluvou podle agentury RBK může Igoru Plotnickému a Alexandru Zacharčenkovi být, že odjeli na „státní návštěvu“ separatistické Jižní Osetie.