Moskva neplní minskou dohodu, postěžoval si Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes hovořil telefonicky o Donbasu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem. Informoval o tom na své internetové stránce, kde také sdělil, že si stěžoval na Moskvu kvůli neplnění závazků plynoucích z minských mírových dohod.

Porošenko si podle zprávy zveřejněné na jeho oficiálním webu při rozhovoru postěžoval i na porušování příměří „ruskými bandity“ a na bránění pozorovatelům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) v jejich činnosti. S oběma státníky chce o situaci na východě Ukrajiny mluvit znovu příští týden.

V běloruské metropoli Minsku se dnes mezitím konala další schůzka kontaktní skupiny složené ze zástupců Ukrajiny, Ruska, donbaských povstalců a evropských pozorovatelů. Mluvčí ukrajinského zástupce ve skupině Leonida Kučmy po jednání uvedla, že Ukrajina podporuje iniciativu ruského představitele Borise Gryzlova vyhlásit příměří, které by mělo začít platit okamžitě. Dojednána byla podle ní i výměna zajatců.

Úplné a bezpodmínečné zastavení palby v Donbasu je nadále nejdůležitější podmínkou návratu míru do Doněcké a Luhanské oblasti, napsala Kučmova mluvčí Darka Oliferová na svém facebookovém účtu. Poukázala přitom na skutečnost, že vánoční a novoroční příměří „se nestalo skutečností“ a že bez klidu zbraní není možné „normální řešení politických, humanitárních a ekonomických otázek“.

Propuštění zajatců

Strany se v Minsku podle Oliferové dohodly, že každá v nejbližší době propustí více než 50 zajatců, v první řadě zraněné a vážně nemocné osoby a ženy. Kromě toho se domluvilo, že k vězněným by měly mít přístup mezinárodní humanitární organizace a Mezinárodní výbor Červeného kříže.

Mluvčí rovněž zdůraznila, že Kyjev trvá na tom, že volby v oblastech, které v oblasti Donbasu nejsou pod kontrolou Ukrajiny, se musejí konat v souladu s ukrajinskými zákony a standardy OBSE a za účasti ukrajinských politických stran a sdělovacích prostředků. Konkrétní výsledky podle Oliferové přinesla první letošní schůzka kontaktní skupiny v ekonomické podskupině. Týkají se například pokračování obnovy železniční infrastruktury a elektrické rozvodné sítě.