Moskva obvinila britské námořnictvo z odpovědnosti za výbuchy Nord Streamu

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn.

Švédské a dánské měřicí stanice v pondělí zaznamenaly masivní podmořské výbuchy v místech, kde z plynovodu Nord Stream následně začal unikat plyn. Zdroj: Twitter

Vyústění plynovodu Nord Stream 1 na pevninu v německém Lubminu
2
Fotogalerie

Ruské ministerstvo obrany dnes obvinilo britské námořnictvo z odpovědnosti za zářijové výbuchy na plynovodech Nord Stream 1 a 2 v Baltském moři. Tvrzení nijak nepodložilo, upozornila agentura Reuters. Z potrubí, které vede z Ruska do Německa, po výbuchu začal unikat plyn. Kreml již dříve připisoval odpovědnost Západu. Západní politici tato obvinění odmítli a někteří z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu. K dnešnímu obvinění se Británie zatím nevyjádřila.

Podle prohlášení z Moskvy se na přípravě a provedení zářijové akce podíleli britští vojáci ze stejné jednotky, která cvičila ukrajinské vojáky před dnešním útokem bezpilotními letouny na ruskou Černomořskou flotilu v Sevastopolu.

Podrobnosti připravujeme.