Moskva odmítla zastavit nálety v Sýrii, hrozí krach mírových rozhovorů

ruské nálety na Homs

ruské nálety na Homs Zdroj: ctk

Rusko vyloučilo zastavení náletů v Sýrii, dokud nebudou poraženy teroristické skupiny, které tam bojují. Zamítá tím nepřímo požadavky syrské opozice, která na jednáních v Ženevě žádá zastavení bojů. Zprostředkovatel rozhovorů Staffan de Mistura švýcarskému rozhlasu přiznal, že rozhovory jsou ohroženy zejména kvůli situaci v Sýrii, kde se stále bojuje.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl, že „ruské nálety nebudou zastaveny, dokud nebude skutečně poražen Islámský stát a fronta An-Nusra“, tedy větev teroristické sítě Al-Káida.

Lavrovův americký protějšek John Kerry v úterý prohlásil, že útoky na opoziční síly by měly být zastaveny v době, kdy jsou ženevské rozhovory na počátku. „Nevidím důvod, proč byl měly být nálety zastaveny,“ reagoval Lavrov. Syrská armáda hlásí nové úspěchy a díky podpoře Ruska začala obkličovat opozici, která drží část severosyrského města Halabu.

Lavrov také prohlásil, že bude obtížné dohodnout se na příměří, dokud nebude zajištěna syrská hranice s Tureckem, přes kterou se pašuje zboží a procházejí posily radikálů. O příměří se má podle něj jednat na setkání mezinárodní skupiny pro Sýrii, které se bude konat 11. února v Mnichově.

Poslední naděje

Zmocněnec OSN pro Sýrii de Mistura zahájil ženevská jednání v pátek. Setkává se odděleně s delegací vlády a opozice, ale rozhovory stále váznou. „Stále je možné, že to bude neúspěch, zejména proto, že Sýrie má za sebou pět let strašné války. Ale selžou-li jednání tentokrát, padne tím veškerá naděje. Míra důvěry mezi oběma stranami je blízká nule,“ přiznal de Mistura.

Opozice zrušila setkání plánované na úterý. Vládní delegace tvrdí, že rozhovory jsou stále v přípravné fázi, jelikož protistrana nedodala seznam svých delegátů.

Další mrtví civilisté

Do Ženevy dnes dorazil koordinátor opoziční vyjednávací komise (HNC) Rijád Hidžáb. Mluvčí HNC řekl, že opozice řeší, zda se rozhovorů účastní, když v Sýrii trvají boje. Podle diplomatů by Hidžáb, který byl v roce 2012 předsedou syrské vlády, ale uprchl ze Sýrie do Jordánska, mohl delegaci v Ženevě pomoci dospět k rozhodnutí o účasti v rozhovorech.

Podle zpráv z bojiště ruská letadla od pondělí provedla v Sýrii 320 náletů, při nichž v úterý padlo 18 civilistů. „V Sýrii se odehrál další masakr a nikdo nic nedělá a neříká, světové společenství je naprosto slepé,“ prohlásil mluvčí HNC Sálim Muslát.