Moskvu zaplavili demonstranti. Protestují proti Putinovi

Tihle Rusové si nepřejí návrat Vladimira Putina do Kremlu.

Tihle Rusové si nepřejí návrat Vladimira Putina do Kremlu. Zdroj: ctk

Rusko, demonstrace
Rusko, demonstrace
Rusko, demonstrace
Rusko, demonstrace
Rusko, demonstrace
6
Fotogalerie
Tisíce lidí přišly na opoziční demonstraci v centru Moskvy. Akce je považována za klíčový test protestního hnutí proti Vladimiru Putinovi, který byl před týdnem potřetí zvolen prezidentem.

Moskevská radnice povolila shromáždění až padesáti tisícovek demonstrantů, takového počtu však mítink na Novém Arbatu ve svém začátku zjevně nedosáhl. Organizátoři hovoří o více než deseti tisících
Prohlédněte si fotogalerii z protestů

„Už tři měsíce chodíme na demonstrace, zatím jsme však nedosáhli splnění našich hlavních požadavků. Volby nebyly poctivé, u moci jsou stále titíž lidé,“ připustil na úvod bývalý poslanec Vladimir Ryžkov a vybídl k pokračování tlaku na režim, aby přistoupil k zásadním politickým reformám.

„Opozice bude muset nastolit nová hesla mobilizující lidí,“ konstatovala nezávislá televize Dožď a připomněla, že Kreml sice přislíbil povolit nové politické strany a přímé volby gubernátorů, ale další požadavky z předchozích demonstrací jako vyšetření volebních podvodů, propuštění politických vězňů či vypsání předčasných parlamentních a prezidentských voleb nejsou na obzoru.

Demonstraci provázejí mohutná bezpečnostní opatření, policie zmobilizovala na 2500 strážců pořádku a předem varovala, že zakročí proti všem „provokacím“ a protiprávnímu jednání po skončení povoleného mítinku.