Motory letadla s hokejisty běžely až do střetu s anténou

Trosky letounu na břehu řeky Volhy

Trosky letounu na břehu řeky Volhy Zdroj: CTK/ITAR-TASS

(VIDEO) První informace získané z černých skříněk havarovaného letadla ruského hokejového týmu Lokomotiv Jaroslavl potvrzují, že motory letounu Jak-42 fungovaly až do střetu s anténou za ranvejí. Uvedla to agentura Itar-Tass s odvoláním na vyšetřovatele. Agentura AP ale upozorňuje, že jeden motor nebyl zcela v pořádku.

Těm se již včera podařilo nalézt obě černé skříňky, jednu v ocasní části letadla a druhou v řece Volze. Dnes experti potvrdili, že letové záznamy se kompletně zachovaly.

„Předběžná analýza zaznamenaných parametrických informací dovoluje učinit závěr, že stabilizátor letounu se před startem nacházel ve stavu 8,7 stupně na 'vzlet' a vztlakové klapky byly ve startovací poloze 20 stupňů. Motory pracovaly až do okamžiku srážky,“ uvádí první zpráva Mezistátního leteckého výboru. Agentura AP naopak uvádí, že jeden ze tří motorů letadla nefungoval správně.

Ruský tisk za nejpravděpodobnější příčinu neštěstí označuje vadné palivo, spekuluje se ale i o poruše motorů či chybě pilota. K verzi s nekvalitním palivem se zřejmě přiklánějí i úřady, zakázaly totiž letišti v Jaroslavli, odkud letadlo startovalo, používat vlastní zásoby paliva.

Záběry z kamery na startovací dráze letiště Tunošna

V troskách letadla zahynulo 43 lidí včetně tří českých hokejistů. Nehodu přežili jen ruský útočník Alexandr Galimov a stevard Alexandr Sizov. Oba leží ve „velmi vážném“ stavu v Moskevské nemocnici, Galimov má popáleniny na 90 procentech těla.

Mluvčí ruské Státní dumy Boris Gryzlov prohlásil, že bezpečnostní výbor Dumy uvažuje o vytvoření vyšetřovací komise. Její vznik by mohl být schválen na schůzi Dumy 20. září, které se zúčastní i ministr dopravy Igor Levitin.

Pietní akt za české hokejisty na pražském Staroměstském náměstíPietní akt za české hokejisty na pražském Staroměstském náměstí|ctkVčerejší pietní akt na pražském Staroměstském náměstí