Muskova SpaceX opět přišla několik minut po startu o kosmickou loď Starship

Dubnový start rakety  Super Heavy Starship od společnosti SpaceX

Dubnový start rakety Super Heavy Starship od společnosti SpaceX Zdroj: Reuters

Z kosmodromu v Boca Chica v Texasu dnes ve 14:03 středoevropského času odstartoval k druhému testovacímu letu dosud největší dopravní systém Starship společnosti SpaceX. Tu již v roce 2002 založil podnikatel Elon Musk. V plánu bylo zhruba za 90 minut obletět téměř celou Zemi do oblasti severně od Havajských ostrovů, kde kosmická loď Starship dopadne do Tichého oceánu.

Osm minut po startu však SpaceX o kosmickou loď Starship přišla. Ta se napřed úspěšně oddělila od nosného stupně Super Heavy a dosáhla hranice vesmíru., společnost s ní ale pak ztratila kontakt. Předpokládá se, že vybuchla.

Rovněž první testovací let skončil letos v dubnu explozí čtyři minuty po startu.

První testovací let skončil letos v dubnu explozí čtyři minuty po startu, když se nepodařilo oddělit nosný stupeň od druhého stupně, kosmické lodi. SpaceX to tehdy označila za "rychlé neplánované rozložení" a stejná slova zazněla v živém vysílání ohledně Super Heavy i dnes.

Kosmická loď Starship následně úspěšně zažehla své raketové motory a na své cestě na východ poprvé dosáhla hranice vesmíru, osm minut po startu ale přestala přenášet data. V tu chvíli dosahovala rychlosti přes 24.000 kilometrů za hodinu a výšky 148 kilometrů od zemského povrchu.

"Ztratili jsme data z druhého stupně ... myslíme si, že jsme možná přišli o druhý stupeň," citovala agentura Reuters moderátora livestreamu na stránkách SpaceX Johna Inspruckera.

Podle původního plánu měla raketa z kosmodromu Starbase zamířit přes Mexický záliv na východ a zhruba za 90 minut obletět téměř celou Zemi až k Havajským ostrovům.

Nosná raketa a vlastní kosmické plavidlo dohromady měří 121 metrů, což je zhruba dvojnásobek pražské Petřínské rozhledny. Systém je tak dosud největším svého druhu. Starship unese až 100 lidí nebo 150 tun nákladu. Jde také o nejvýkonnější systém - nosič pohání 33 raketových motorů Raptor, kosmickou loď pak šest dalších jednotek.

..