Na 200 tureckých soudců dostalo zpět svou funkci, další ale museli odejít

Demonstrace v Turecku

Demonstrace v Turecku Zdroj: ctk

Nejvyšší rada soudců a prokurátorů v Turecku vrátila do funkce 198 soudců a prokurátorů, kteří byli mezi tisíci dalších úřadu zbaveni po červencovém pokusu o převrat. Informoval o tom deník Hürriyet. Ministerstvo obrany naopak oznámilo, že propustilo dalších 109 vojenských soudců z turecké armády kvůli podezření z podílu na pokusu o puč.

"Z celkem 3456 soudců, prokurátorů a vyšších soudních úředníků, kteří byli dosud propuštěni, se jich 198 vrátí do úřadu, protože obvinění vůči nim byla shledána neopodstatněnými," uvedl již před dvěma dny turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Turecký režim od poloviny července, kdy se skupina armády neúspěšně pokusila v Turecku o převrat, provádí rozsáhlé čistky nejen ve státní správě. Jejich cílem jsou i jen domnělí příznivci duchovního Fethullaha Gülena, jehož vláda považuje za zosnovatele pokusu o převrat a který žije v USA. Ankara po Washingtonu zatím neúspěšně požaduje jeho vydání.

Gülenovy příznivce ale turecký režim pronásleduje dlouhodobě a viní je ze spiknutí proti vládě. Po červencovém pokusu o převrat vláda tažení proti nim ještě zintenzivnila. Ze zaměstnání od července propustila na 100 tisíc lidí, včetně policistů, soudců, ale i více než 20 tisíc učitelů. Přes 30 tisíc lidí skončilo ve vězení.

Po dnešním oznámení o propuštění 109 vojenských soudců se jejich celkový počet v armádě snížil na 209. Před pokusem o převrat jich přitom v armádě bylo 468. Celkem bylo z armády podle deníku Hürriyet propuštěno od července 4048 úředníků.