Na Bali se pohřešují dva čeští turisté

Hora Gunung Agung

Hora Gunung Agung Zdroj: Eric Bezine, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Dva čeští turisté se ztratili při výstupu na nejvyšší balijskou horu Gunung Agung. Balijským zácharnářům v Denpasaru to nahlásili známí pohřešovaných, protože se jim ani po několika dnech neozvali. Pátrání ihned rozjely podle zpravodajského webu Tribun Bali dva týmy.

Situací se začalo zabývat i české ministerstvo zahraničí. „Česká zahraniční služba dosud nebyla oficiálně indonéskými orgány v této věci vyrozuměna, avšak Velvyslanectví ČR v Jakartě a Honorární konzulát ČR na Bali situaci prověřují,“ uvedla mluvčí resortu Micharela Lagronová.

Dva muži se měli ztratit minulou neděli ve výšce kolem 1200 metrů. Na horu vyšli podle informací z jihovýchodní strany od vesnice Bebandem. Podle záchranářů vyrazili bez asistence místních průvodců.

Gunung Agung šplhá do výšky 3031 metrů a je jedním z oblíbených cílů turistů. Výstup na ní není extrémně náročný, nicméně cestovní bedekry asistenci průvodců doporučují. Hora se nachází na severovýchodě ostrova mimo hlavní přímořské destinace, jde o v současnosti neaktivní sopku. Poslední erupce byla zaznamenána v roce 1964.

**