Na české policisty v Kosovu střílel neznámý pachatel

ilustrační foto, pistole, střelba

ilustrační foto, pistole, střelba Zdroj: Namornictvo USA

Neznámý útočník v neděli střílel na vozy české policejní jednotky v Kosovu. Nikdo nebyl zraněn. Ve dvou autech jeli čtyři čeští policisté, jeden německý policista a tlumočník. Střelec zasáhl vozy do čelního skla, podle policie byla asi použita zbraň menšího kalibru.

O incidentu informovalo české policejní prezidium. Čeští policisté, na které útočník střílel, jsou členy takzvané Supplementary Police Unit. Jednotka například chrání zahraniční pracovníky či konvoje nebo chrání a převáží svědky. Střelec zaútočil na policejní vozy na severu Kosova kolem 14:00. „Obě vozidla střelec zasáhl dosud nezjištěnou střelnou zbraní do čelního skla, každý vůz dvakrát. Nikomu ve vozidlech se nic nestalo,“ popsala střelbu mluvčí prezidia Jana Macalíková.

„Ráži zbraně pouze odhadujeme. Vzhledem k balistické ochraně vozidla a jejímu poškození můžeme soudit, že se jednalo spíše o menší kalibr, přibližně do devíti milimetrů,“ uvedla. Případu se podle ní ujala EULEX, tedy justiční a policejní mise Evropské unie v Kosovu, ve spolupráci s kosovskou policií. „Čin je prozatím těžké kvalifikovat, neznáme motiv pachatele. Může se však jednat o pokus o vraždu,“ doplnila mluvčí.

Podobné útoky na policisty nejsou v Kosovu neobvyklé. „V září 2013 byl zastřelen litevský celník a v dubnu o rok později střílel neznámý pachatel na polskou Fond police unit,“ jmenovala některé případy z poslední doby.