Na Donbas dorazil desátý ruský humanitární konvoj

Ruský humanitární konvoj

Ruský humanitární konvoj Zdroj: CTK/AP

Do neklidné oblasti Doněcku a Luhansku dorazil v pořadí desátý humanitární konvoj vyslaný z Ruska. Na východ Ukrajiny přijelo 180 nákladních vozů, které do oblastí kontrolovaných proruskými separatisty dovezly celkem 1400 tun materiálu. Konvoj poté zamířil zpět, informovala agentura Interfax.

Kolona vyrazila brzy ráno z Rostovské oblasti na jihozápadě Ruska, poté se rozdělila na dvě podobně velké části. „Do Doněcku dorazilo přes 90 nákladních automobilů se zásobami jídla, stavebním materiálem a léky,“ uvedlo podle serveru sputniknews.com ruské ministerstvo pro mimořádné situace.

Druhá část konvoje dovezla tentýž náklad do Luhansku. Po cestě podle ministerstva nepotkaly ani jednu ze skupin mimořádné situace a nedošlo k žádným incidentům.

Kyjev v minulosti Moskvu obvinil, že v konvojích dodává povstalcům zbraně a posily. Rusko tato nařčení opakovaně odmítlo. Novináři, kteří podle TASS měli možnost do vozů nahlédnout, uvedli, že mezi nákladem je jídlo, stavební materiál i vánoční stromky.

Od počátku srpna Moskva vyslala na Donbas devět humanitárních konvojů, které do oblastí ovládaných separatisty dopravily asi 12 tisíc tun nákladu.