Na hranicích Ruska a Ukrajiny se vrší vagóny s LPG, Moskva vývoz plynu pozastavila

PENÍZE DO ÚDRŽBY. Podzemní zásobník plynu v Hájích na Příbramsku plněný od roku 1998 patří k relativně mladým stavbám. Náklady na údržbu strmě rostou u plynárenské infrastruktury budované v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století.

PENÍZE DO ÚDRŽBY. Podzemní zásobník plynu v Hájích na Příbramsku plněný od roku 1998 patří k relativně mladým stavbám. Náklady na údržbu strmě rostou u plynárenské infrastruktury budované v šedesátých a sedmdesátých letech minulého století. Zdroj: ČTK

Ruský prezident Putin a jeho ukrajinský protějšek Janukovič podepsali dohodu o snížení ceny plynu
Kreml (ilustrační foto)
Kreml
4
Fotogalerie

Ruští celníci zastavili převozy LPG přes rusko-ukrajinské hranice v reakci na příkaz ruských státních drah. Ty uvedly, že majitelé nákladů LPG musí mít od úřadu pro regulaci vývozu k dodávce na Ukrajinu zvláštní povolení.

Rusko počátkem dubna pozastavilo vývoz zkapalněného ropného plynu (LPG) na Ukrajinu a na hranicích se vrší vagony s touto surovinou. Agentuře Reuters to řekli obchodníci na trhu ropných produktů. Moskva se podle nich obává, že by Ukrajinci mohli LPG použít k vojenským účelům.

"LPG se dostal na seznam zboží dvojího užití," řekl Reuters jeden z obchodníků s odkazem na označení zboží, které se dá využít k civilním i vojenským účelům. Ukrajina bojuje na východě země se separatisty podporovanými Ruskem.

LPG, běžně označovaný jako propan-butan, je obvykle levnější než jiné druhy paliv a pohonných hmot. Používá se v automobilech, k vytápění nebo k výrobě elektrické energie.

Ukrajina je druhým největším ruským trhem LPG po Polsku. Loni tam Rusko vyvezlo 800 tisíc tun této látky.