Na Izrael už padají rakety i z Libanonu

izrael, ilustrační foto

izrael, ilustrační foto Zdroj: ctk

Nejméně dvě rakety byly v noci na neděli vypáleny z Libanonu na izraelské území. Šrapnely zranily dvě pětileté děti, kvůli šoku muselo být ošetřeno dalších 18 lidí, informoval izraelský list The Times of Israel. Izrael reagoval dělostřeleckou palbou. Kdo za útokem stojí, nebylo jasné.

Na Izrael během noci i nadále dopadaly rakety vypálené z Pásma Gazy, izraelské letectvo mezitím pokračovalo v úderech na Pásmo. Při jednom z náletů ve městě Gaza zahynul jeden člověk a dalších šest utrpělo zranění, uvedlo palestinské ministerstvo zdravotnictví.

Podle libanonských bezpečnostních zdrojů rakety odpálili neznámí útočníci z obce Zaira, která leží tři kilometry od hranic s Izraelem. Následně v oblasti začaly přelétávat izraelské vrtulníky.

Z Libanonu se střílelo už v červenci

V polovině července dopadlo na území židovského státu nejméně devět raket vypálených z Libanonu. Libanonští armádní představitelé tehdy uvedli, že za útoky nejspíš stojí malá palestinská skupina a vše souvisí s izraelskou ofenzivou v Pásmu Gazy, které ovládá palestinské radikální hnutí Hamas.

Jižní Libanon je baštou šíitského muslimského hnutí Hizballáh, které v současném konfliktu Hamasu s Izraelem vyjádřilo plnou podporu palestinskému hnutí.

Dalších pět raket dopadlo na Golanské výšiny, území, které Izrael okupuje od šestidenní války v roce 1967. Byly vypáleny ze Sýrie, skončily na otevřených prostranstvích a nikdo nebyl zraněn. Syrská armáda údajně na druhé straně hranice zahájila masivní ofenzivu proti povstalcům a některé ze střel přeletěly až do Izraele. Nový konflikt mezi Izraelem a Hamasem si od začátku července vyžádal už přes 2000 obětí. Zatím poslední příměří vypršelo v pondělí; po jednodenním prodloužení ale boje začaly znovu.

: