Na jihu Polska se srazily vlaky, nejméně 16 lidí zemřelo

Na místě zasahuje více než 400 hasičů a zhruba 100 policistů, raněné odvážely sanitky a povolány byly dva vrtulníky letecké záchranné služby. V obou vlacích, které měly dohromady 11 vagonů, cestovalo kolem 350 lidí.

Na místě zasahuje více než 400 hasičů a zhruba 100 policistů, raněné odvážely sanitky a povolány byly dva vrtulníky letecké záchranné služby. V obou vlacích, které měly dohromady 11 vagonů, cestovalo kolem 350 lidí. Zdroj: CTK

Při sobotní čelní srážce dvou osobních vlaků na jihu Polska zahynulo nejméně 16 lidí a více než pět desítek jich bylo zraněno, mnozí těžce. 57 lidí včetně jednoho Čecha je nyní v nemocničním ošetření. Informují o tom polské sdělovací prostředky. Jde zřejmě o největší katastrofu, jaká se na polské železnici stala za posledních 20 let.

Na místě zasahuje více než 400 hasičů a zhruba 100 policistů, raněné odvážely sanitky a povolány byly dva vrtulníky letecké záchranné služby. V obou vlacích, které měly dohromady 11 vagonů, cestovalo kolem 350 lidí.

Zástupce českého velvyslance v Polsku Martin Svárovský České televizi řekl, že mezi zraněnými je jeden Čech. Z nemocnice by prý měl být propuštěn během dvou dnů.

Ministr vnitra Jacek Cichocki prohlásil, že v troskách již nebude nikdo živý, ale nelze vyloučit další mrtvé. To se ale zjistí, až přijede kolem poledne stavební technika a začnou se odstraňovat vraky. Podle mluvčího hasičů psi cvičení na vyhledávání živých i mrtvých těl již nedávají žádné znamení.

Vlaky do sebe narazily blízko obce Szczekociny, která je asi 70 kilometrů severně od Krakova. Podle ministra dopravy došlo k nehodě na úseku železnice, který byl nedávno rekonstruován. Zatím není jasné, jak se jeden z vlaků mohl na nesprávnou kolej dostat.Vlaky do sebe narazily blízko obce Szczekociny, která je asi 70 kilometrů severně od Krakova. Podle ministra dopravy došlo k nehodě na úseku železnice, který byl nedávno rekonstruován. Zatím není jasné, jak se jeden z vlaků mohl na nesprávnou kolej dostat. | CTKVlaky do sebe narazily blízko obce Szczekociny, která je asi 70 kilometrů severně od Krakova. Podle ministra dopravy došlo k nehodě na úseku železnice, který byl nedávno rekonstruován. Zatím není jasné, jak se jeden z vlaků mohl na nesprávnou kolej dostat.

Podle regionální záchranné služby bylo do okolních nemocnic odvezeno 57 lidí, čtyřicet z nich má vážná a středně těžká zranění. Mezi lehce zraněnými je i šest Ukrajinců. Ve vlacích cestovali údajně také Španělé a Francouzi, ale zřejmě nikdo z nich nebyl zraněn.

„Všechno nasvědčuje tomu, že jde o největší katastrofu, která se na našich železnicích stala za poslední roky,“ řekl televizi ministr dopravy Slawomir Nowak. V roce 1990 při srážce vlaků u Varšavy zahynulo 16 lidí.

Andrzej Pawlowski z železniční společnosti Polskie Linie Kolejowe řekl, že vlak jedoucí z Varšavy do Krakova se srazil s ve 20:57 SEČ s vlakem, který jel z Přemyšlu do Varšavy. První z nich jel podle Pawlowského po špatné koleji.Andrzej Pawlowski z železniční společnosti Polskie Linie Kolejowe řekl, že vlak jedoucí z Varšavy do Krakova se srazil s ve 20:57 SEČ s vlakem, který jel z Přemyšlu do Varšavy. První z nich jel podle Pawlowského po špatné koleji. | CTK

Andrzej Pawlowski z železniční společnosti Polskie Linie Kolejowe řekl, že vlak jedoucí z Varšavy do Krakova se srazil s ve 20:57 SEČ s vlakem, který jel z Přemyšlu do Varšavy. První z nich jel podle Pawlowského po špatné koleji. Policie také uvedla, že vykolejila jedna lokomotiva a dva vagóny, ostatní vagóny zůstaly na kolejích. Na televizních záběrech je vidět, že obě lokomotivy a tři vagony jsou do sebe zaklesnuté.

Již dnes bylo zahájeno vyšetřování příčin katastrofy. Podle mluvčího prokuratury zatím nelze hovořit o žádné hypotetické příčině. Vyšetřování bude podle něho trvat měsíce.

Zřejmě nejtragičtější nehoda na polské železnici od druhé světové války se stala 19. srpna 1980, kdy se srazil nákladní vlak s protijedoucím osobním vlakem směřujícím z Toruně do Lodže. Tehdy zemřelo 67 osob.