Na protivládním protestu v Minsku se opět sešlo na sto tisíc lidí

Protivládního protestu v běloruském Minsku se zúčastnilo okolo sto tisíc lidí

Protivládního protestu v běloruském Minsku se zúčastnilo okolo sto tisíc lidí Zdroj: Reuters

Police zatkla okolo 250 protestujících
Protesty proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi provází rozsáhlé zatýkání
Demonstrace trvají již několik týdnů
Policejní kordony zahradily demonstrantům cestu
Bělorusko zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti v roce 1990
6
Fotogalerie

V mnohých běloruských městech dnes pokračují demonstrace proti autoritářskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi. V Minsku se podle médií k dnešnímu "Pochodu hrdinů" sešlo, jako i předchozí neděle, na 100 000 lidí. Na řadě míst metropole zatarasily zástupu cestu policejní kordony posílené jednotkami ministerstva vnitra. Policie oznámila, že již zatkla na 250 protestujících.

Bělorusko zažívá největší protesty od vyhlášení nezávislosti po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Vypukly po sporných prezidentských volbách z 9. srpna, po nichž se jasným vítězem prohlásil Lukašenko, který zemi vládne tvrdou rukou už 26 let.

Opozice podobně jako EU ale výsledky hlasování neuznává a považuje je za zfalšované. Každou neděli se podle odhadů opozice i novinářů protestů v Minsku účastní kolem sto tisíc lidí.

Podle zpravodaje agentury TASS v běloruské metropoli směřují demonstranti do centra z různých čtvrtí. Cestu jim ale v některých místech blokují policisté a policejní auta.

Náměstí Nezávislosti, kde se protestující tradičně scházejí, odřízly zábrany postavené v přilehlých ulicích. Server Tut.by píše i o vojenské technice a vozech s ostnatým drátem.

Palác nezávislosti, který je reprezentativním sídlem prezidenta Lukašenka, střeží silné oddíly vyzbrojených příslušníků vojsk ministerstva vnitra. Jsou tam také antony k přepravování zatčených lidí, autobusy a vodní děla.

Podle agentury TASS policie dnes začala zatýkat lidi směřující na demonstrace ještě před začátkem protestů. Tut.by s odvoláním na informaci ministerstva vnitra uvedl, že dosud bylo zadrženo 250 účastníků dnešního protestu v Minsku.

Tut.by informuje i o demonstracích v dalších běloruských městech. Jsou mezi nimi například Gomel, Vitebsk, Lida, Brest a Babrujsk.