Na Slovensku prý proběhly razie v pekárnách holdingu Agrofert. Firmě hrozí vysoká pokuta

ilustrační obrázek

ilustrační obrázek Zdroj: Jan Rash/Euro

ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
ilustrační obrázek
4
Fotogalerie

Firmy dříve vlastněné Andrejem Babišem mohou mít na Slovensku problémy s antimonopolním úřadem. Podle informací, které zveřejnil deník SME, se před několika týdny na Slovensku uskutečnily razie v několika velkých pekárnách. Zaměřily se údajně také na závody Agrofertu. Současný lídr hnutí ANO dříve za zády slovenského antimonopolního úřadu koupil dvě velké pekárny, aby posílil svůj vliv. Hrozí mu pokuta až devět milionů eur (přes čtvrt miliardy korun).

Inspekce antimonopolního úřadu se uskutečnily už před měsícem, novináři se o nich ale dozvěděli až nyní. Úřad ale zatím odmítá potvrdit, kterých závodů se kontroly týkaly. Podle zjištění deníku SME ovšem úřad vyšetřuje vliv Andreje Babiše na výrobu a prodej čerstvého pečiva na Slovensku.

Skupina Agrofert je zde dlouhodobě největším výrobcem pečiva. Chleba i rohlíky dodává velkým řetězcům jako Tesco, Kaufland nebo Billa. Z celkových tržeb za prodej pečiva na Slovensku připadá Agrofertu celá třetina a ovládá tak trh.

Problémem je, že lídr hnutí ANO Andrej Babiš v minulosti na Slovensku odkoupil dvě velké pekárny United Bakeries v Bratislavě a Žilině. Obchod zamítnul právě místní antimonopolní úřad, Babiš tak pekárny koupil oklikou přes prostředníky. Transakci údajně dokončil až v době, kdy už byl v Česku ministrem financí.

Slovenský antimonopolní úřad teď zřejmě šetří, zda je Babišovo podnikání v pořádku. Skupině Agrofert přitom může po prokázání pochybení hrozit pokuta až devět milionů eur, což je v přepočtu více než čtvrt miliardy korun.

Babiš ale již Agrofert oficiálně nevlastní. Akcie Agrofertu a SynBiolu vložil 3. února tohoto roku do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů.

Více zpráv najdete na portále Info.cz >>>