Na Ukrajině explodoval plynovod, mohlo prý jít o útok teroristů

plynovod

plynovod Zdroj: Glen Dillon, wikimedia.org, CC-BY-3.0

V Poltavské oblasti na východě Ukrajiny dnes explodoval plynovod, kterým směřuje ruský plyn ze Sibiře do Evropy. Oznámila to televize Espreso s odvoláním na informaci ministerstva vnitra. Podle ukrajinského ministra pro energetiku Jurije Prodana mohlo jít o teroristický útok. Nevyloučil to ani ministr vnitra Arsenij Avakov. Oběti na životech výbuch nezpůsobil, dodávky plynu do Evropy by také neměly být přerušeny.

„Ve 14:20 SELČ jsme obdrželi informaci o explozi plynovodu na území mezi dvěma malými vesnicemi,“ uvedla mluvčí policie v městě Poltava. Podle místních obyvatelů bylo před požárem slyšet dva silné výbuchy. Požár je nyní téměr pod kontrolou.

Podle prvních informací má jít o plynovod Bratrství. Ten funguje od roku 1967 a je nejdůležitějším plynovodem pro Evropu. Na Slovensku se rozděluje na dvě větve. Tou první proudí plyn do České republiky, Německa, Francie a Švýcarska, druhou do Rakouska, Itálie, Maďarska a několika zemí na Balkáně.

Zatím není jasný důvod, proč plynovod explodoval. Rovněž zatím není známo, jestli výbuch ovlivní tranzit plynu z Ruska do Evropské unie. Podle zdroje ze společnosti Gazprom exploze nebude mít na dodávky plynu žádný dopad. „Existuje paralelní trasa,“ řekl agentuře Reuters.

Zatím bez problémů

Surovina prý směřuje na západ jiným potrubím položeným souběžně. Informaci potvrdila i ukrajinská společnost Ukrtransgaz, která je správcem plynovodního systému. Žádné výkyvy v dodávce plynu nezaznamenal ani slovenský přepravce zemního plynu Eustream.

Mluvčí provozovatele českých plynovodů NET4GAS Milan Řepka sdělil, že podle informací firmy výbuch plynovodu na Ukrajině nemá žádný dopad na tranzit plynu přes Ukrajinu do slovenské hraniční stanice Veľké Kapušany. „Na žádném vstupním a ani výstupním bodě přepravní soustavy NET4GAS jsme nezaregistrovali žádné změny nebo poklesy tlaku a ani smluvní kapacity,“ uvedl Řepka. Dodal, že NET4GAS situaci sleduje a průběžně monitoruje, je také v nepřetržitém kontaktu s provozovateli přepravních soustav v sousedních zemích.

Plynovod BratrstvíPlynovod Bratrství|Samuel Bailey, wikipedia.org, CC BY 3.0Trasa plynovodu Bratrství (Brotherhood)

K výbuchu, po němž podle očitých svědků šlehaly plameny do výše 200 metrů, došlo u města Lochvycja, které leží asi 200 kilometrů východně od Kyjeva. Úsek plynovodu Urengoj-Pomary-Užhorod prochází polem okolo města asi kilometr od obytných stavení.

„Sám vybuchnout nemohl, je to nejspíš teroristický čin,“ citovala televize místní obyvatele. Stejného názoru je i ukrajinský ministr pro energetiku Jurij Prodan. „Nejde o první pokus teroristů zaútočit na naše plynovodní infrastruktury,“ řekl Jurij Prodan. Ministr vnitra Arsenij Avakov potvrdil, že jednou z teorií, se kterou policie pracuje je taky možnost teroristického útoku. Podle záchranářů bude ale možné určit příčinu exploze až po uhašení ohně.

Plynovod explodoval daleko od Doněcké a Luhanské oblasti, kde už řadu týdnů trvají boje mezi armádou a proruskými povstalci. Potrubí překračuje rusko-ukrajinskou hranici v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny a opouští ji v Užhorodě. Odtud plyn směřuje dál na západ přes kompresoroví stanice na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem.

Zprávu aktualizujeme