Na Ukrajině není ruská armáda, ale jisté milice, řekl Putin

Vladimír Putin

Vladimír Putin Zdroj: Reuters

Ukrajina
Ukrajina
Ukrajina
Ukrajina
Ukrajina
12
Fotogalerie

Ruská armáda ve východoukrajinském Donbasu není, jsou tam jen "jisté milice", které jsou připraveny odrazit jakékoli útoky proti tomuto regionu. Na bilanční konferenci v Moskvě to dnes řekl ruský prezident Vladimir Putin. "Rusové a Ukrajinci jsou z mého pohledu jeden národ," prohlásil prezident.

Obrana Donbasu je v zájmu lidí žijících v této oblasti, protože v opačném případě ukrajinští nacionalisté uspořádají v Donbasu "jatka horší než ve Srebrenici", řekl ruský vůdce s odkazem na východobosenské město, kde srbské jednotky v létě 1995 zavraždily na 8000 lidí.

Putin prohlásil, že zatím nezaznamenal vážný zájem Kyjeva na uplatnění minských mírových dohod. Zdrojem nynějších problémů je podle něj "nezákonné ozborojené převzetí moci," k němuž v Kyjevě došlo na jaře roku 2014, kdy byl při převratu sesazent prezident Viktor Janukovyč.

Putin se rovněž zmínil o plánech na vyslání mírové mise do povstaleckých oblastí. Připustil, že mírové síly mohou být rozmístěny nejen na frontové linii, ale i na rusko-ukrajinských hranicích, což separatisté rozhodně odmítají. Podmínkou mezinárodní kontroly rusko-ukrajinské hranice je ale podle Putina navázání přímých konaktů mezi Kyjevem a proruskými povstalci. Tyto návrhy zatím Ukrajina odmítá.