Na Ukrajině se objevila šance na mír, tvrdí Lavrov

ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov Zdroj: ctk/AP

Podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova se objevila šance dosáhnout míru na Ukrajině. Kdy by se v Minsku mohla sejít kontaktní skupina pro urovnání krize na Donbasu, tvořená zástupci Kyjeva, povstalců, Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a Moskvy, ale neupřesnil.

„Objevila se šance na mír na Ukrajině. S potížemi, ale přesto zavládlo příměří, režim zastavení palby,“ citoval TASS šéfa ruské diplomacie. Lavrov řekl, že tak vznikl konstruktivní základ pro pokrok i v dalších otázkách, včetně ekonomické obnovy Donbasu, tedy východu Ukrajiny, a politického dialogu.

Tento politický dialog by podle ruského ministra „měl vést k ústavní reformě s účastí všech regionů a politických sil“. „K tomu se ukrajinská vláda zavázala již v dubnu,“ prohlásil podle ruské agentury TASS.

Uvedl rovněž, že nyní je důležité „najít způsob obnovení kontaktní skupiny s účastí zástupců ukrajinského vedení, Doněcké a Luhanské lidové republiky, Ruska a OBSE“. „Doslova v těchto dnech se dojednává harmonogram setkání v Minsku. Aktivně napomáháme tomu, aby bylo co nejdříve dosaženo dohody,“ řekl Lavrov.

Separatisté chtěli program předem

Ukrajinský prezident Petro Porošenko původně chtěl, aby se kontaktní skupina sešla v běloruské metropoli už tento týden v úterý, na které vyhlásil na východě země „den klidu“. Proruští separatisté to ale odmítli, protože je podle nich nutné předem dojednat program jednání. Poté se předpokládalo, že by se schůzka mohla konat dnes, ale ani to se nepotvrdilo.

Kontaktní skupina v září dojednala v Minsku příměří, které od té doby bylo značně porušováno, z čehož se strany vzájemně obviňovaly.