Nad Sýrií už nejspíše operují ruské drony, tvrdí americké zdroje Reuters

Rusko začalo nad Sýrií používat bezpilotní letadla. S odvoláním na americké zdroje to tvrdí agentura Reuters. Moskva několik týdnů přesunuje do Sýrie techniku i vojenské specialisty. Podle Reuters je nasazení bezpilotních strojů zřejmě první vojenskou operací Moskvy v Sýrii. Pentagon zprávu zatím nepotvrdil. Zdroje Reuters nevědí, kolik letadel bez posádek mají Rusové k dispozici.

Rusko přiznává, že posiluje syrskou armádu s cílem zachránit celistvost Sýrie a zabránit regionální katastrofě. Stejně jako Damašek ale Moskva mluví o boji proti terorismu a nerozlišuje mezi skupinami, proti nimž hodlá bojovat. V Sýrii už operuje mezinárodní koalice, která bojuje proti radikálům z Islámského státu (IS) a již vedou USA. Syrský prezident Bašár Asad přiznal, že jeho armáda s touto koalicí vojenské akce nekoordinuje.

Obavy z nechtěné kolize má Izrael, jehož letadla operují na hranicích. Jeho premiér Benjamin Netanjahu kvůli tomu jednal s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle izraelských zdrojů s Netanjahuem do Ruska přijeli také izraelští generálové, aby se dohodli na komunikaci, která zabrání kolizím.