Národní fronta nakonec ve druhém kole regionálních voleb propadla

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová

Šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová Zdroj: ctk/ap

Výsledek francouzských voleb není pro žádnou stranu důvodem k bouřlivým oslavám. Deník Le Monde jej považuje za „neradostné vítězství“ socialistů a Republikánů a neúspěšnou Národní frontu (FN) jako „poraženou, ale posílenou“. FN se po prvním kole regionálních voleb mohla pochlubit prvenstvím v šesti regionech. Zároveň získala největší podíl hlasů ze všech stran.

Druhé kolo však nacionálnímu uskupení Marine Le Penové přineslo hluboké zklamání. Přes 40 procent hlasů získala strana bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho, která bude řídit sedm ze třinácti krajů. Levice vedená socialisty v čele s Françoisem Hollandem ovládla s 29 procenty pět regionů. NF má 27 procent hlasů, ale regionálně propadla, takže nepovede žádný kraj.

Obrat v preferencích francouzská média vysvětlují tak, že ve druhém kole hlasovali voliči, kteří týden před tím zůstali doma, a k účasti je přiměla až obava z rostoucího vlivu FN. K neúspěchu krajně pravicové strany přispěla také dohoda mezi socialisty a Republikány, kteří raději stáhli některé kandidáty, než aby nechali zvítězit FN.

Výsledek francouzských regionálních volebVýsledek francouzských regionálních voleb | E15

Předsedkyně strany Le Penová obvinila tradiční strany z komplotu a dezinformační kampaně vůči FN. „Opravdu se nacházíme v systému dvou protichůdných stran. Už ale nejde o pravici a levici, ale globalisty a patrioty. Globalisté jsou ti, kdo usilují o rozpuštění Francie v obřím globálním magmatu.“ Podle šéfky strany jsou socialisté a Republikáni pro Francii stejným zlem.

Politologové jsou přes neúspěch FN znepokojeni její rostoucí podporou. Hlasy jí dalo 6,8 milionu voličů, což je nejvíce v historii strany. Podpora tradičních soupeřících stran se během let hluboce mění. Koncem osmdesátých let pravice ovládala téměř všechny kraje, v roce 2004 se ale situace obrátila a kromě jediného kraje všude zvítězila levice.

FT: Le Penová? Francie potřebuje lepší cestu k sesazení vládnoucí garnitury