NATO: Ruské narušení vzdušného prostoru Turecka je nepřijatelné

Ilustrační foto ruské stíhačky

Ilustrační foto ruské stíhačky Zdroj: Alex Beltyukov via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Za nepřijatelné označil generální tajemník NATO Jens Stoltenberg narušení tureckého vzdušného prostoru ruským vojenským letectvem. O nynějších vojenských akcích Ruska v oblasti Sýrie jednal s tureckým ministrem zahraničí Feridunem Sinirliogluem. Velvyslanci členských zemí aliance na mimořádné zasedání pak vyzvali Rusko, aby ustalo v této činnosti a označili ji za "nebezpečnou a nezodpovědnou". Americký ministr zahraničí John Kerry upozornil, že mohlo dojít k sestřelení ruského letadla.

Ruské kroky podle šéfa NATO nepřispívají k bezpečnosti a stabilitě v regionu. Stoltenberg Moskvu vyzval k plnému respektování vzdušného prostoru NATO a k tomu, aby se vyhnula další eskalaci napětí ve vztazích s aliancí. Rusko by také podle názoru generálního tajemníka mělo učinit kroky potřebné k tomu, aby své úsilí v boji proti Islámskému státu sladilo s postupem mezinárodního společenství.

Při schůzce s tureckým ministrem dal podle prohlášení pro média Stoltenberg najevo, že NATO má silný zájem na turecké bezpečnosti.

Turecko dnes oznámilo, že ruské stíhací letadlo narušilo jeho vzdušný prostor v sobotu a opustilo jej poté, co stroj zachytily dvě turecké stíhačky F-16. V Ankaře byl kvůli incidentu předvolán ruský velvyslanec.

Rusko přiznalo sobotní narušení tureckého vzdušného prostoru
Rusko potvrdilo „krátkodobé“ proniknutí svého bitevníku Su-30 do tureckého vzdušného prostoru. Oznámila to agentura TASS s odvoláním na prohlášení ministerstva obrany. Armádní velení prý přijalo opatření nezbytná k tomu, aby ruské letecké svazky vzdušné hranice cizích států napříště nenarušovaly.

Mluvčí ruské armády Igor Konašenkov podle TASS na tiskové konferenci v Moskvě přiznal, že v sobotu se po splnění bojových úkolů ruský bojový letoun při manévru nad lesnatým horským terénem na několik vteřin dostal do tureckého vzdušného prostoru. Důvodem bylo podle mluvčího špatné počasí. „Je nemístné hledat v tom jakékoli konspirace,“ prohlásil.

„Po prověrce a analýze kontrolních údajů přijalo velení letecké skupiny ruských vzdušných sil v Sýrii kroky nezbytné k tomu, aby se podobné případy v budoucnu neopakovaly,“ řekl Konašenkov.

Ministr Sinirlioglu v této věci telefonoval svému ruskému kolegovi Sergeji Lavrovovi. O vývoji hovořil také se svými protějšky z USA, Francie, Itálie a Británie. Hluboké znepokojení nad incidentem vyjádřil také Kerry, který je na návštěvě v Chile. „Mohlo to vést k sestřelení, a to je přesně ten druh věcí, před kterými jsme varovali,“ řekl šéf americké diplomacie.

„Spojenci ostře protestují proti tomuto porušování tureckého vzdušného prostoru a odsuzují pronikání do vzdušného prostoru NATO a jeho narušování,“ uvedli velvyslanci NATO v prohlášení. „Spojenci rovněž konstatují extrémní nebezpečí takového nezodpovědného chování. Vyzývají Ruskou federaci, aby něho upustila a ihned vysvětlila toto narušení,“ dodává se v dokumentu.