Nehoda v Číně při stavbě elektrárny měla katastrofální následky, zemřely desítky lidí

Při stavbě elektrárny v Číně se zřítilo lešení: Na místě je minimálně 40 mrtvých

Při stavbě elektrárny v Číně se zřítilo lešení: Na místě je minimálně 40 mrtvých Zdroj: ČTK

Počet obětí čtvrtečního neštěstí na stavbě tepelné elektrárny na východě Číny, kde se zřítilo lešení, se zvýšil na 74. Informovala o tom dnes čínská média. Agentura Nová Čína bez bližších podrobností rovněž napsala, že policie v souvislosti s touto událostí vzala do vazby 13 lidí.

Tragédie se odehrála ve čtvrtek ráno místního času, přibližně kolem půlnoci středoevropského času, u města Feng-čcheng v provincii Ťiang-si při práci na jedné z chladicích věží uhelné elektrárny. Podle oficiálního deníku China Daily se zhroutil věžový jeřáb, který při pádu strhl celou konstrukci lešení. V té chvíli se přitom na pracovišti střídaly směny.

Agentura Nová Čína uvedla, že doposud bylo ze 74 mrtvých identifikováno 68. Věk zabitých se pohybuje od 23 do 53 let. Kromě obětí na životech jsou dva lidé zranění.

Podobná neštěstí s velkým počtem obětí v průmyslových objektech v Číně jsou poměrně častá. Tři desetiletí prudkého ekonomického růstu nejlidnatější země světa provází řada katastrof způsobených lidmi - od důlních neštěstí přes požáry po úniky jedovatých látek a znečišťování životního prostředí. V jejich pozadí bývá korupce, nerespektování bezpečnostních předpisů a neúměrný tlak na zvyšování výroby.