Tureckem otřásl výbuch, nejméně dva mrtví. Můžou za to Kurdové, tvrdí ministr

Pumový útok ve vládní budově v tureckém městě Adana

Pumový útok ve vládní budově v tureckém městě Adana Zdroj: ČTK/AP/Uncredited

Pumový útok ve vládní budově v tureckém městě Adana
Pumový útok ve vládní budově v tureckém městě Adana
Pumový útok ve vládní budově v tureckém městě Adana
Pumový útok ve vládní budově v tureckém městě Adana
5
Fotogalerie

Výbuch u vládní budovy v tureckém městě Adana dnes zabil nejméně dva lidi a dalších 16 osob zranil. S odvoláním na guvernéra jihovýchodní provincie Adana to uvedla agentura Reuters.

 Zřejmě jde o sebevražedný pumový útok. Ministr práce Mehmet Müezzinoglu řekl, že za útokem může být Strana kurdských pracujících (PKK). Mezi zraněnými je podle něj pět osob ve vážném stavu. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Podle médií exploze nastala v 6:00 SEČ v autě, které bylo na parkovišti naproti vládní budově. Šestipatrové sídlo guvernéra je poškozeno, výbuch vyrazil okna, zničil část čelní stěny a poškodil několik automobilů. Televize ukázala hořící auta a hustý dým na parkovišti.

Město Adana leží asi 40 kilometrů od tureckého středomořského pobřeží a v šestnáctikilometrové vzdálenosti od vojenské základny Incirlik, kterou Turecko poskytlo Spojeným státům k útokům na radikály v Sýrii. Rodiny tamního personálu dostaly už v březnu kvůli špatné bezpečnostní situaci příkaz odejít z Adany i dalších částí Turecka.

"Naši lidé jsou stále terčem hrozného násilí. Ve jménu lidskosti budeme pokračovat v našem boji proti terorismu až do konce," napsal na twitteru turecký ministr pro záležitosti EU Ömer Çelik, který hovořil s adanským guvernérem Mahmutem Demirtaşem. Podle něj je za útokem zřejmě sebevražedná atentátnice.

"Zdá se, že za tou ranní věcí je znovu PKK (Strana kurdských pracujících) vypadá to jako další jejich akce," řekl turecké redakci CNN ministr Müezzinoglu.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Podobné útoky v poslední době v Turecku páchali podle Reuters kurdští radikálové nebo takzvaný Islámský stát.

Dnešní násilí odsoudilo i americké velvyslanectví. Americký konzulát v Adaně před třemi týdny upozornil, že se extremistické skupiny budou snažit "útočit na americké občany i další cizince v Adaně". Americké ministerstvo zahraničí nedoporučilo občanům cestovat na jih Turecka.