Nejbohatší Ukrajinec Achmetov kvůli bojům výrazně zchudl. O pětinu

Ukrajinští povstalci ostřelují pozice armády

Ukrajinští povstalci ostřelují pozice armády Zdroj: ctk/ap

Válka na východě Ukrajiny tvrdě dolehla na majetkové poměry nejbohatšího Ukrajince Rinata Achmetova, jehož jmění se podle agentury Bloomberg od začátku roku ztenčilo téměř o pětinu. Achmetov, který vlastní řadu průmyslových podniků a dolů na neklidném Donbasu, dokonce podle agentury opustil stovku nebohatších lidí světa, kde byl jediným Ukrajincem.

Agentura Bloomberg odhaduje hodnotu Achmetovova majetku na 10,5 miliardy dolarů (228 miliardy korun) , což je o 2,4 miliardy méně než v lednu. Největší ztráty prý ukrajinský oligarcha utrpěl během posledních tří měsíců, tedy v období nejtvrdších bojů mezi povstalci a ukrajinskou armádou. Ještě v srpnu byl Achmetov v žebříčku světových miliardářů na 88. místě.

Největší podíl na finančních ztrátách Achmetova má podle ukrajinské agentury Unian koncern DTEK, který zastřešuje elektrárny a energetickou síť. Zatímco v prvním pololetí roku 2013 zaznamenala firma čistý zisk 1,2 miliardy hřiven (dvě miliardy korun), letos ve stejném období to byla ztráta 7,6 miliardy hřiven. A druhé pololetí prý bude ještě horší.

V důsledku bojů bylo na Donbasu uzavřeno několik významných šachet a průmyslových podniků, řada dalších byla vážně poškozena. Zničeno bylo víc než 50 procent dálkového elektrického vedení. Těžce postiženy byly dva z největších Achmetovových podniků, hutní závody Azovstal a MMK.

Achmetov po únorovém převratu podpořil novou státní moc a vyslovil se pro zachování jednoty a celistvosti Ukrajiny. Před boji na Donbasu se uchýlil do Kyjeva, na východ Ukrajiny vyslal několik humanitárních zásilek.

Profil: Obrat oligarchy Rinata Achmetova