Nejlepší platy mají v Německu lékaři

Lékařka

Lékařka Zdroj: Profimedia.cz

Ženy vydělávají v Německu ročně v průměru o 14 tisíc eur méně než muži. Vzplývá to z aktuálního průzkumu agentury StepStone.

Kdo chce v Německu vydělat hodně peněz, by měl hledat uplatnění u velké poradenské firmy v Hesensku a dodělávat si studim ukončené titulem PhD. Samozřejmě mnohem jednodušší to mají muži. Takové doporučení dává německým absolventům personální agentura StepStone.

Agentura dává zájemcům o zaměstnání i další rady. Při získání dobře placené práce samozřejmě záleží na mnoha faktorech, ale na první místo staví jednoznačně akademický titul.

Za velmi varovný trend se v Německu považuje rostoucí rozdíl mezi platy žen a mužů. Ten na srovnatelných pozicích dosahuje ročně 14 tisíc eur.

Ženy vydělávají o pětinu méně

V žádné evropské zemi není rozdíl v platech mezi ženami a muži tak velký jako v Německu. Žena pracující v Německu na plný úvazek podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) v průměru o 21,6 procent méně než její mužští kolegové.

V 34 vyspělých zemích v nichž OECD zkoumala platy je rozdíl v průměru 16 procent. V Norsku, ženy vydělávají jen o 8,4 procenta méně a podobně je na tom i Belgie. Pokud jde o počet žen ve vedoucích pozicích, i tam Německo za vyspělým světem zaostává.

Rozdíly v platech vysokoškoláků jsou mezi muži a ženami patrné ve všech odvětvích. Například v marketingu a prodeji vydělává manažer 66 tisíc eur ročně, ale manažerka jen 44 tisíc. Také v oblasti financí a IT jsou obrovské rozdíly. Odbornice ve finančnictví vydělá ročně 52 tisíc eur, ale její mužský kolega má 70 tisíc.

Nejlépe jsou na tom v Německu lékaři

Absolutní nejvyšší příjmy mají v Německu podle agentury lékaři s ročním platem 89 tisíc eur. Jedná se ale o odborníky s dlouhou praxí. Každý, kdo vystudoval medicínu, může očekávat v průměru 68 903 eur ročně. Za lékaři stojí na druhém místě právníci s 60 792 eury a třetí místo patří inženýrům technikům s průměrnou mzdou 59 912 eur. U techniků platí pravidlo, že velké společnosti nabízejí lepší platy.