Nejlepším zaměstnavatelem je Microsoft, tvrdí studie

Nejlepšími firmami pro práci na světě jsou technologické společnosti Microsoft, SAS a NetApp. Vyplývá to z výzkumu poradenské společnosti The Great Place to Work Institute, která vybrala 25 nejlepších zaměstnavatelů. Pracovníci ocenili především co největší svobodu.

Na čtvrtém místě skončil Google, teprve poté následují společnosti mimo technologické obory. Recept na úspěch se zdá být jednoduchý. Firmy na stupních vítězů svým zaměstnancům vždy nabízely flexibilní pracovní dobu, částečné úvazky a možnost pracovat z domova či jakéhokoli jiného místa.

Pro zaměstnance je také důležité, aby měli pocit, že firma si jejich práce váží. Zaměstnání by také mělo být místo, „kde důvěřujete lidem, pro které pracujete, jste pyšní na to, co děláte a těší vás práce s vašimi kolegy“, dodává institut. Tím se řídí například viceprezident NetApp Tom Mendosa, který každý týden zavolá několika zaměstnancům vybraným jejich kolegy, aby jim poděkoval za to, co pro formu dělají.

Přispět ke spokojenosti zaměstnanců mohou ale i další faktory. Kanadská pobočka vítězného Microsoftu například svým pracovníkům nabídla možnost věnovat 40 hodin ze své pracovní doby na dobročinné účely. Pátý FedEx svým zaměstnancům nabízí volné pozice napříč společností, což jim umožňuje snadnější kariérní růst, oceňuje institut.

Téměř všechny společnosti, které se probojovaly do první dvacítky, jsou ze Spojených států. Tuto nadvládu narušuje jen britský výrobce nápojů Diageo, jehož specialitou jsou bary nabízející zaměstnancům zdarma občerstvení, lichtenštejnský výrobce nářadí Hilti, španělská Telefónica. V první desítce všechna místa obsadily společnosti z USA. Do letošního žebříčku se také nedostali žádní nováčci, všechny oceněné firmy se na něm už v minulosti ocitly.

Prvních deset míst žebříčku The Great Place to Work Institute:

Umístění Společnost
1. Microsoft
2. SAS
3. NetApp
4. Google
5. FedEx
6. Cisco
7. Marriott
8. McDonald's
9. Kimberly-Clark
10. SC Johnson