Nejsou peníze. Pětina řeckých zaměstnanců musí čekat na výplatu měsíce

Muž prochází kolem grafitti v řecké metropoli Aténách

Muž prochází kolem grafitti v řecké metropoli Aténách Zdroj: ctk/ap

Podle druhého největšího odborového svazu v Řecku pětina z přibližně 3,5 milionů pracovníků v zemi musí na výplatu mzdy čekat. Peněz se obvykle dočkají během tří až dvanácti měsiců. Jejich situaci může dále komplikovat, že za ně zaměstnavatelé ne vždy platí sociální pojištění.

Situace na řeckém trhu práce tak vypadá ještě horší, než se po zveřejnění míry nezaměstnanosti ve výši 25,6 procent mohlo zdát, přičemž podíl nezaměstnaných žen dosahuje 32 procent.

Část těch, kdo práci má, ale nemůže spoléhat na pravidelnou výplatu. Minimálně tři měsíce čeká na výplatu až pětina řeckých pracovníků, uvedl v televizním rozhovoru ekonom soluňského odborového svazu Panagiotis Pagonis.

Jak dále uvádí odborový svaz v Soluni, skutečná míra nezaměstnanosti ale může být ještě vyšší. Evropská unie totiž v Řecku spustila program „voucherů pro nezaměstnané“, které ve skutečnosti slouží jako zajištění pětiměsíční stáže s odměnou 400 až 500 euro za měsíc. Smyslem stáží je podle Bruselu získat praxi a naučit se nové dovednosti.


source: tradingeconomics.com

Odměna za výkon daných stáží je nižší než výše minimální mzdy, přestože v roce 2012 došlo k její redukci. V případě pracovníků ve věku od 25 let o 22 procent (na 586 eur). Škrty se více dotkly minimální mzdy pro lidi mladší 25 let. Její výše se snížila o třetinu na 511 eur, jak uvádí studie, kterou si nechal vypracovat Evropský parlament.

Dalším zdrojem nejistoty může být i podoba pracovních kontraktů. V loňském roce podle odborů až 60 procent nově přijatých pracovníků nastoupilo na částečný úvazek.