Největší italská pojišťovna koupí polského správce aktiv

Polský zlotý (ilustrační foto)

Polský zlotý (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: rosipaw via Flickr

Největší italská pojišťovna Generali se dohodla na koupi polského správce aktiv Union Investment TFI, který má ve správě 3,3 miliardy eur (85,3 miliardy korun). Akvizice má posílit pozici Generali ve střední a východní Evropě, napsala agentura Reuters. Hodnota transakce nebyla zveřejněna.

Union Investment TFI je šestým největším správcem aktiv v Polsku. Generali koupí společnost od současného majitele, německé skupiny Union Asset Management Holding AG. Transakci musejí ještě schválit regulační úřady.

Generali působí v Polsku od roku 1998 a má zde 1300 zaměstnanců. Poskytuje zde životní pojištění i neživotní pojištění drobným a firemních klientům a je aktivní také v segmentu penzijních fondů. Na polském pojišťovacím trhu ji patří sedmé místo. Hrubé předepsané pojistné zde loni činilo 550 milionů eur a podíl na trhu čtyři procenta.

Generali vznikla v roce 1831 a je třetí největší pojišťovnou v Evropě. Působí ve více než 50 zemích, kde má přes 71.000 zaměstnanců a 57 milionů klientů, a loni její příjmy z pojistného překročily 68 miliard eur.

Pojišťovna působí i v České republice. Z centrály v Praze řídí své aktivity v Rakousku, střední a východní Evropě a Rusku. Součástí holdingu je mimo jiné Česká pojišťovna.