EU chce prý dát další miliardy eur na omezení migrace

Uprchlíci

Uprchlíci Zdroj: ctk/AP

Evropská unie chce během příštích pěti let investovat dalších šest miliard eur (162 miliard korun) do zemí Blízkého východu a severní Afriky, aby omezila migraci, uvedl dnes německý deník Süddeutsche Zeitung. Plán Evropské investiční banky (EIB), o němž mají šéfové evropských vlád rozhodovat již příští týden, má podle listu dobré šance na to, že bude schválen. Původně osmadvacítka počítala s investicemi ve výši 7,5 miliardy eur.

Cílem návrhu je snížit motivaci uprchlíků, aby šli kvůli neuspokojivým podmínkám ve svých zemích do Evropy. Půjčky mají směřovat hlavně do výstavby škol, nemocnic nebo rozvoje infrastruktury v zemích jako je Jordánsko, Libanon nebo Egypt. Část financí půjde podle šéfa EIB Wernera Hoyera také do států severní Afriky nebo západního Balkánu.

„Pokud bude náš návrh přijat, můžeme (s financováním) začít během několika týdnů,“ řekl německému deníku Hoyer. Šance, že bude návrh na bruselském summitu v příštím týdnu schválen, je vysoká, píše Süddeutsche Zeitung s odvoláním na diplomatické zdroje.

Evropskou investiční banku vlastní členské země EU. Mezi její hlavní obchodní aktivity patří poskytování dlouhodobých investičních úvěrů zejména na rozvoj infrastruktury. Zdroje si půjčuje na kapitálových trzích.