Nejvíce milionářů poprvé nežije v Americe, ale v Asii

Hongkong.

Hongkong.

Asie poprvé v historii předběhla Severní Ameriku v počtu velmi bohatých lidí. Žije tu celkem 3,4 milionu lidí, kteří mají milion a více dolarů a jsou schopni ho okamžitě investovat.

Výsledek průzkumu, který pořádá Royal Bank of Canada ve spolupráci s konzultantskou firmou Capgemini, ukazuje, jak postupný přesun těžiště globálního ekonomiky směrem do Asie vytváří novou třídu podnikatelů.

O rok dříve Asie ve stejné kategorii předběhla Evropu. Na seznam 3,4 milionu boháčů se dostal každý, kdo vlastní milion dolarů, které je schopen okamžitě utratit. Do majetku se nepočítají nemovitosti a sběratelské předměty.

Průzkum také ukázal, že asijský růst přispívá k hromadění bohatství v offshorových rájích Singapuru a Hongkongu. Ty nyní překonávají tradiční evropské daňové ráje Lucembursko a Švýcarsko, které čelí stále silnějším tlakům evropských vlád, aby vydaly informace o daňových podvodnících.

„Jejich schopnost přilákat cizí kapitál se pořád zvyšuje,“ říká pro britský deník Financial Times Barend Janssens, šéf společnosti RBC v Singapuru, která ve středu v Singapuru otevřela svojí první pobočku pro správu offshorového kapitálu. Cílem je spravovat do roku 2016 majetek v hodnotě 25 miliard dolarů. Nyní má RBC v ostrovním státečku na starosti 10 miliard dolarů, globálně pak 560 miliard.

O zahraniční kapitál svádějí v jihovýchodní Asii souboj tradiční rivalové Singapur a Hongkong. „Singapur není napojený na žádnou zemi a má silného regulátora,“ popisuje výhody ostrovní republiky Janssens. Podle studie výhody Singapuru „lehce předčí Hongkong“, ten ovšem „dělá vše pro to, aby náskok srovnal“.

Zpráva také zjistila, že počet boháčů v Asii stoupl vloni o 1,6 procenta, což je dvakrát rychlejší růst než je celosvětový průměr. Nejvíce asijských boháčů – 54 procent – žije v Japonsku. Japonští boháči jsou konzervativnější než ostatní asijští magnáti, své bohatství ukládají do hotovosti a nemovitostí raději než do akcií, jejichž hodnota vloni strmě klesla.