Nejvyšší činitelé Slovenska se neshodli na společné deklaraci

Na Slovensku se schyluje k ústavní krizi (vlevo premiér Fico, vpravo prezident Kiska)

Na Slovensku se schyluje k ústavní krizi (vlevo premiér Fico, vpravo prezident Kiska) Zdroj: Profimedia.cz

Slovenský prezident Andrej Kiska, šéf parlamentu Andrej Danko a premiér Robert Fico se při páteční společné schůzce neshodli na společné deklaraci. Dokument navrhla hlava slovenského státu s cílem vyřešit politickou krizi na Slovensku po vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. Novinářům to po schůzce řekl Danko.

"Sice jsme nesestavili politickou deklaraci, ale máme jedno upřímné společné přání. Přejeme si, aby byl ve společnosti klid a my tři ústavní činitelé uděláme všechno v rámci našich kompetencí, aby události posledních dnů nebyly jakkoliv politicky zneužívány," řekl Danko po schůzce, která trvala zhruba půl hodiny.

Text navrhovaný prezidentem například předpokládal, že nejvyšší politici země podpoří politická rozhodnutí včetně vyvození politické odpovědnosti a zásadních personálních změn s cílem snížit polarizaci ve společnosti. Měli se také zavázat k nutnosti vyšetřit dlouhodobě neřešená podezření o působení organizovaného zločinu na Slovensku, o kterém psal zastřelený novinář. Projevy nespokojenosti občanů také neměli označovat pokusem o převrat, který je řízen ze zahraničí. Danko před schůzkou s Kiskou a Ficem prostřednictvím svého mluvčího uvedl, že deklaraci navrženou prezidentem vítá.

Fico na jednání nakonec přišel s vlastním návrhem deklarace, který zmiňovaný Kiskův text neobsahoval.

Kiska ani Fico schůzku bezprostředně po jejím skončení nekomentovali. Slovenský prezident později na briefingu novinářům řekl, že od Danka ani od Fica připomínky k návrhu společného prohlášení před schůzkou nedostal.

"Občané očekávají reálné řešení politické krize a jasné vyvození politické odpovědnosti za stav nedůvěry ve spravedlnost v naší zemí. Toto je úkolem předsedů politických stran," uvedl před novináři slovenský prezident.

Slovenský premiér dříve obvinil opozici z pokusu o převrat v souvislosti s její snahou vyvolat ve sněmovně hlasování o vyslovení nedůvěry kabinetu. Kisku v souvislosti s jeho dřívějšími návrhem na zásadní rekonstrukci vlády nebo vypsání předčasných voleb jako řešení nedůvěry lidí ve stát po vraždě Kuciaka a Kušnírové v uplynulých dnech zase opakovaně obvinil ze snahy o mocenské hry a z destabilizace země.

Po vraždě novináře se dostal pod tlak místopředseda Ficovy strany Směr-sociální demokracie Robert Kaliňák, jehož rezignaci z postu ministra vnitra požaduje opozice i jedna ze tří vládních stran.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, kteří jsou médii spojováni s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky Fica. Reportér se v minulosti věnoval i podezřením z daňových podvodů, které se týkaly také lidí médii označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie.