Němci nakupují, ekonomika ožívá

Tenhle pán jde z nákupů.

Tenhle pán jde z nákupů. Zdroj: Petr Horky

Německá ekonomika, nejdůležitější hospodářský partner Česka, oživuje. Čerstvé průzkumy zjistily, že spotřebitelé nakupují jako už dlouho ne, a i stavební podniky si pochvalují nové kontrakty. Euforie je velká, analytici mluví – s ohledem na recesi ve většině států eurozóny – o malém konjunkturálním zázraku.

Otázkou zůstává, nakolik je toto oživení udržitelné. Odborníci připomínají, že zatímco anketní „měkké“ údaje ukazují skvělé zítřky, statistická „tvrdá“ data (například o strojírenství či maloobchodních tržbách) až tak lichotivá nejsou.

„Funguje psychologický efekt. I malý německý růst je prostě růst. Pro českou a slovenskou ekonomiku, které tu německou kopírují, je to velké štěstí. Vývoj některých jihoevropských ekonomik je naopak oproti tomu německému přesně zrcadlový,“ konstatuje Markéta Šichtařová z Next Finance.

Indexy přinesly radost

Optimismus vyvolaly dva indexy. Ukazatel obchodního klimatu, který sestavuje mnichovský ústav Ifo na základě odpovědí firem, se po dvou měsících poklesů opět vydal vzhůru. Dosáhl mety 105,7 bodu. Spotřebitelé vidí současnost ještě lépe.

Norimberský Institut pro výzkum trhu GfK spočítal, že Němci utrácejí nejvíce za posledních šest let. Příslušný index poskočil ze 6,2 na 6,5 bodu, přičemž na tak vysoké hodnotě se pohyboval naposledy v září roku 2007. Příznivé hodnoty potvrzují předpovědi, že Německo zažije vzestup.

„Ve druhém čtvrtletí můžeme počítat s citelným oživením,“ uvádí se v měsíční zprávě centrální Bundesbank. V prvním čtvrtletí rostla německá ekonomika o 0,1 procenta, ale odhady celoročního progresu se již pohybují od 0,3 do 1,3 procenta. Eurozónu čeká letos pokles o 0,4 procenta. Česká ekonomika se na začátku roku smrskla o 1,9 procenta.

Export zaostává

Stavebnictví a zboží, které patří k dobrému počasí – potřeby pro zahradu, kola, oděvy – představují pozitivní stránku věci. Rubem je někdejší parádní disciplína, německý vývoz. Strojírenství šlo v prvním čtvrtletí dolů kvůli evropské krizi a nižšímu celosvětovému zájmu o 5,8 procenta na 35,2 miliardy eur. Obchody na starém kontinentu se ztenčily o 9,1 procenta, výpadky hlásí také dodávky do USA a Číny.

Nedobrá čísla se promítají do dalších výhledů, které nejsou tolik radostné jako hodnocení přítomnosti. Podniky a spotřebitelé v tomto směru žádný výrazný posun nenaznačují, jejich odhady se drží dlouhodobého průměru.

Domácnosti si věří

Experti přesto zdůrazňují, že minimálně domácnosti mají lepší pocit než dříve a více si věří. Může za to přibývání pracovních míst, své vykonaly tarifní dohody mezi zaměstnavateli a odbory ve strojírenství a elektrotechnickém průmyslu.
„Zapracoval“ i pokles inflace.

Recese v Česku teprve kulminuje…