Němci se přou o plán ECB na nákup státních dluhopisů

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk

Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes znovu zastala šéfa Bundesbanky Jense Weidmanna, který odmítá program Evropské centrální banky (ECB) na nákup státních dluhopisů. Jeho výroky kritizoval německý ministr financí Wolfgang Schäuble, podle kterého by mohly mít škodlivé dopady.

Weidmann, který je rovněž členem rady ECB, má podle Merkelové právo vyjádřit své názory na dluhovou krizi v eurozóně. „Znám ho a vím, že má velkou starost o to, aby se krize vyřešila skutečně udržitelným způsobem a aby bylo euro stabilní měnou,“ řekla kancléřka. Jeho názory však komentovat nechtěla a zdůraznila nezávislost ECB.

Schäuble minulý týden v novinovém rozhovoru prohlásil, že ho znepokojuje veřejná forma diskuse představitelů ECB o novém programu nákupu dluhopisů. Ten má snížit uvěrové náklady silně zadlužených členů eurozóny a zabránit šíření dluhové krize. Proti kurzu šéfa ECB Maria Draghiho se nejrozhodněji staví Weidmann, podle něhož opatření ECB hraničí s přímým financováním vlád, což by pro ECB mělo být tabu.

Merkelová dnes zdůraznila, že politikům nepřísluší rozhodovat o tom, v jakém objemu má ECB na sekundárním trhu dluhopisy nakupovat. „To je doména ECB,“ připomněla šéfka berlínské vlády.

Dluhopisový program ECB v Německu kromě Bundesbanky, jak se nazývá tamní centrální banka, silně kritizovali také představitelé koaliční Křesťanskosociální unie (CDU), sesterské strany kancléřčiných křesťanských demokratů (CDU). Ti požadovali, aby strop 190 miliard eur (4,7 bilionu Kč), který minulý týden stanovil pro německé garance v záchranném fondu eurozóny ESM německý ústavní soud, se vztahoval i na německý podíl při nákupu státních dluhopisů Evropskou centrální bankou.

To však dnes Merkelová odmítla. Podle ní se nesmí směšovat peněžní politika ECB s fiskální politikou ESM.