Němci utrácejí nejvíce za šest let. Věří, že bude lépe

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk - Roman Vondrous

Němci věří, že je největší evropská ekonomika na cestě vzhůru, a jejich ochota utrácet je tak největší od prosince 2006. Uvedl to výzkumný institut GfK. Němečtí spotřebitelé jsou přitom známí tím, že tradičně dávají přednost spoření.

Index, který předpovídá spotřebitelskou náladu pro příští měsíc, vzrostl na 7,6 bodu ze 7,4 bodu v předchozím měsíci. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali, že hodnota indexu se měnit nebude.

„Jak se rok 2013 chýlí ke konci, je nálada mezi spotřebiteli v Německu opět mimořádně dobrá,“ informoval GfK. „Spotřebitelé věří, že německá ekonomika stále více nabírá na rychlosti.“ Podle GfK jsou spotřebitelé ve výhledu vývoje ekonomiky nyní nejvíce optimističtí od července 2011. Stojí za tím stabilním trh práce a nízká inflace.

Zájem spotřebitelů o spoření je na historicky nízké úrovni kvůli nízkým úrokovým sazbám, které banky nabízejí.

Domácí poptávka je v letošním roce důležitou oporou ekonomického růstu země a očekává se, že podpoří ekonomiku i příští rok. GfK se domnívá, že rodící se oživení v některých zemích eurozóny by mohlo také zlepšit výhled vývozu země a zvýšit ochotu firem investovat.

Po pádu růst

Očekávání dalšího vývoje příjmů se proti předchozímu měsíci zhoršilo, od počátku roku je však vyšší. Pokles mohly způsobit obavy Němců, že jejich příjmy ohrozí některé plány nové koalice, jako zvýšení mateřské a možnost odchodu do důchodu v 63 letech pro lidi pracující 45 let.

Německo dlouhou dobu odolávalo ekonomickému poklesu, který trápil zbytek eurozóny, loni však ekonomika prudce zpomalila a na konci roku již kvůli slábnoucímu vývozu a stagnaci investic klesla.

V letošním roce sice ekonomika opět roste, vláda však čeká, že letošní růst bude pomalý, dosáhne jen 0,5 procenta. Příští rok má však tempo růstu zrychlit na 1,7 procenta díky zlepšujícímu se globálnímu ekonomickému prostředí, očekávanému růstu investic a silné domácí poptávce.

Německá ekonomika se nadechuje. Potáhne i českou?